Showcase

Oud plastic (2)

Sunday, 23 May 2021

Tineke van Brederode gaf een onlangs een tasje met oud plastic uit haar jeugd. Stempeltjes, sleutelhangers, en deze vier dingetjes:

Het zijn lenticulaire plaatjes. Ik noem ze meestal “3D-ribbel-plaatjes”, maar officieel heet het “lenticulaire afbeeldingen”. De ansichtkaarten van kinpogende dames zijn het bekendste voorbeeld van deze techniek. De reclame-objectjes van Tineke zijn heel klein, ongeveer zo groot als een postzegel. Drie zijn “Pipo toverprentjes”. Als je drie pakjes Brio margarine kocht kreeg je een van de zeven Pipo toverprentjes cadeau. Heel vaag herinner me ik me dat ik ze als kind heb gehad, of in ieder geval gezien. Het vierde ding is een reclame olifantje van Terlenka. Die is prachtig.
Maar dit is nog mooier:

Het gele ding is een ring waarop een tekening zit van twee boksers. Die zouden moeten bewegen maar dat doen ze niet. Er is iets mis gegaan bij de productie. Dat maakt het ontroerend mooi: iets ultra goedkoops dat niet werkt. Het blauwe ding is een mini-Teletubbie avant la lettre, met een bewegend gezichtje.
Ook dit zat in het cadeau van Tineke:

De rode koe mist een oor en op de andere kant staat “little milky”. In de holle binnkant van de telefoon staat “made in Hongkong F301”. De Spic & Span sleutelhanger is een spelletje, waarbij je vier minuscule loden kogeltjes in de onderste vier vakjes moet zien te krijgen. De witte muis zat volgens mij bij Frico kaas. Althans, dat is wat spontaan uit mijn geheugen tevoorschijn kwam toen ik hem zag.

Comments:

Arend

2021-05-29 11:30:24

Die ribbelbeweegplaatjes herinner ik me nog goed. Ook die muis, veel later kwam ik er achter dat het van een Italiaanse kinderserie was: https://en.wikipedia.org/wiki/Topo_Gigio