Showcase

Campinggids

Saturday, 5 November 2016

Toen ik vorige week in Dusseldorf was, kon ik op een ochtend nog mooi even een rommelmarkt meepikken. Daar speelde bovendien een band die ik daar al eerder gezien had en die ik graag nog een keer wilde meemaken. Midden op het terrein waar de rommelmarkt maandelijks plaatsvindt, staat een tent met een bar en een podium en een rij houten banken met tafels. Het is vooral een bijeenkomst van oudere mensen, en de bands die er spelen opereren voornamelijk in het dixieland genre. Maar The Blue Rose New Orleans Jazz Band, waar ik nu dus twee keer bij geweest ben, is van een andere orde. Het zijn fenomenale muzikanten, allemaal tegen of over de zeventig, schat ik, die toevallig oude jazz spelen. Maar als zij het spelen hoor ik dat het dansmuziek is. Veel oude jazz bands spelen niet swingend en met weinig of geen soul, maar dit is zeer dansbaar.
Op de weg naar huis bedacht ik dat het interessant zo zijn om die band te vragen een elpee op te nemen. Met alle klassiekers waar mensen als u en ik hele slechte ervaringen mee hebben. Maar dan op z’n swingendst gespeeld en heel modern opgenomen. Want de sound is volgens mij bepalend voor de manier waarop muziek binnenkomt. Dus als dit project er ooit van komt moet er een passende producer bij gezocht worden, die ervoor zorgt dat die oude jazz klinkt als een hiphopplaat. Maar de muziek zelf moet precies zo zijn als die mannen het elke maand op die rommelmarkt spelen. En dan met een hoes van Pieter Dorrenboom of Emanuel Wiemans. Ik zou er zo geld insteken.
Op de rommelmarkt kocht ik zes singels, drie elpees en een campinggids:

Dit soort drukwerk is interessant om meerdere redenen. Om te beginnen de advertenties, waarvan die op de achterkant een mooi voorbeeld is:

Het zijn vierhonderd bladzijden met handgetekende kaartjes, advertenties, merkpoppetjes en interessante foto’s. Zo staat er in de gids een foto van de camping die in de jaren zestig achter het Olympisch stadion bestond:

Die vierhonderd gewone bladzijdes zien er zo uit:

Ik ga er een fraaie bestemming voor verzinnen. Dat zal niet moeilijk zijn, lijkt me.
En hier is een video van The Blue Rose New Orleans Jazz Band, gemaakt in de tent op de rommelmarkt:

Comments:

Arjen

2016-11-05 21:18:13

Leuk die oude campingfoto. Waar ooit de tenten stonden ligt nu een tennisbaan, het witte huis staat er nog steeds.