Showcase

Potloden

Tuesday, 4 October 2016

Van Gary Piggott kreeg ik vier heel oude potloden:

Op eentje staat het jaartal 1943. Het zijn twee gewone grijze en twee rode potloden. Ik teken niet graag met potloden, ik houd teveel van scherpe lijnen, maar een gegeven paard kijk je niet in zijn bek, dus ik dacht: laat ik eens proberen deze potloden op te maken. Dat is best lastig, weet ik uit ervaring. Ik heb nog nooit een doos gebruikte kleurpotloden gezien waarvan alle potloden tot over de helft zijn gebruikt. Het is mij ook nog nooit gelukt. Ik heb zo’n vijf dozen kleurpotloden, sommige al meer dan dertig jaar, en daar zitten geen stompjes in.
Hier is de eerste tekening:

Ik had er niet goed over nagedacht, ik was vergeten dat een compositie essentieel is voor een goede tekening. Nu is het een horror vacui demonstratie, met als bijkomend nadeel dat ik vier uur met die potloden in de weer was om dit af te maken.
De volgende tekening is al iets beter:

Het probleem is dat ik niet graag met potloden teken en dat zie je. Maar goed, opgeven doe ik ook niet graag dus ik heb nog een tekening gemaakt:

En nog een:

Omdat ik ‘s morgens vroeg op moet, ga ik tegenwoordig niet zo laat meer naar bed als vroeger, en na vier weing voldoening gevende tekeningen vond ik het wel genoeg. De potloden zijn nog lang niet op, en als iemand de rest wil verstompen, mag hij of zij zich melden.

Comments:

Roland Vonk

2016-10-07 20:07:28

‘Verstompte’ potloden kunnen dezelfde schoonheid hebben als oudere mensen die echt iets met hun leven hebben gedaan.