Showcase

Verhuisdoos

Wednesday, 5 October 2016

Jan Hendrik van Oers bracht gisteren een verhuisdoos vinyl.

De platen waren ooit van zijn vader, die niet lang geleden is overleden. Jan Hendrik had er zelf een paar dingen uitgevist en de rest mocht ik hebben. Op het eerste gezicht was het drie keer niks:

Naast platen van artiesten waar ik liever niet naar luister zaten er vooral singels en elpees in met covers van hits, op Carmen, Bell, Discofoon en aanverwante exploitatie-labels. Maar goed, daar zaten dan toch wel weer een paar hilarische beat-nummers tussen, zoals met name “Shaking all over” van The Beat Kings. Dat was een Duitse band, waarvan de zanger een fonetische interpretatie van de tekst geeft die mij heel gelukkig maakt. Vooral ook omdat de band ook niet echt in de buurt komt van het origineel.
Verder zaten er vier super-stereo elpees in de doos, waaronder “Stereo-percussion” van Skip Martin, die ik nog niet had. Nou is mijn interesse in dit ping pong stereo genre al jaren verflauwd, maar deze elpee zet ik met plezier in mijn kast. Het nummer “Tiger hunt” mag dan geen floorfiller zijn, binnen het genre is het een van de leukere liedjes.
Er zaten ook een stuk of tien verzamel-elpees bij uit de “Alle 13 goed” sector. Ondanks dat daar soms best goede nummers op staan, bewaar ik dit soort platen niet meer. Het zijn nooit bijzondere liedjes, ze staan allemaal op singels en op Spotify. Als ik iets bewaar moet het de paar vierkante centimeter kastruimte die het inneemt waard zijn.
Uiteindelijk hield ik na zorgvuldige selectie een klein stapeltje platen over. Tien singels, twee 78toeren platen, acht elpees en dit kartonnen one-of-one plaatje, dat wat mij betreft het onbetwiste hoogtepunt van de doos is:

Het plaatje is een gesproken brief van de vader (?) van Jan Hendrik, opgenomen in Indonesië. De lak is gebarsten, maar er kwam nog geluid uit en met enige moeite kun je het verhaal goed verstaan.
Een andere hoogtepunt is de singel van Marie Knight, met oa dit nummer:

En tenslotte, want de rest komt op een compilatie-ceedeetje, was ik onder de indruk van de elpee van Helen Shapiro, “Helen’s sixteen”. Daar staan een paar verrassende goeie nummers op, waaronder deze:

Nou, u begrijpt, dat was een toffe dag.

Comments:

Jon van den Berg

2016-10-05 19:20:02

Wat mij bezig houdt is de vraag waarom JH een plaatje met een gesproken brief van zijn vader wegdoet

Jon van den Berg

2016-10-05 19:20:13

Wat mij bezig houdt is de vraag waarom JH een plaatje met een gesproken brief van zijn vader wegdoet

frits

2016-10-05 20:46:49

Nou, Jon, JH had gewoon met zijn neus gekeken.

Jan Turkenburg

2016-10-06 13:07:00

Ik krijg ook wel eens zulke dozen. Mooi, als je er toch een paar juweeltjes in vindt. Dat is niet altijd het geval. Voor Les Compagnons de la Chanson c.s. heb ik toch een beetje een zwak, maar ik heb inmiddels alle krenten uit hun pap.

Jan Turkenburg

2016-10-06 13:07:18

geloof ik