Showcase

AH-erlebnis

Saturday, 21 December 2013

Drie afleveringen geleden was het tijdschrift De God van Nederland gewijd aan Albert Heijn. Ik heb toen iets geschreven over het logo. Ik had eigenlijk iets willen schrijven over de manier waarop het bedrijf omgaat met de jonge mensen die daar de vakken vullen, maar dat heb ik niet gedaan omdat ik maar 150 woorden mocht gebruiken. En ook omdat ik niet graag over dit soort zaken schrijf.
Onze zoon en andere kinderen van vrienden hebben bij Albert Heijn gewerkt en maakten daar dingen mee die naar mijn idee echt niet kunnen. Gisteren is onze zoon ontslagen bij Albert Heijn, nadat hij daar drie weken geleden voor de tweede keer ging werken. Hij werd ontslagen omdat hij zogenaamd werk weigerde, maar de waarheid is anders.
Allereerst laat men jongelui in twee shifts van drie uur werken, zodat ze geen officiële pauze hebben. Dus onze zoon wordt ingeroosterd om van 11 tot 2 en van 3 tot 6 uur te werken. Die pauze is onbetaald en hij krijgt niets te eten. Dat vind ik al belachelijk, maar erger is het volgende. Je mag om 6 uur naar huis als je je taak af hebt. Maar dat lukt nooit omdat je taak altijd te groot is. Ik ken onze zoon: hij is een harde werker. Ik heb met hem vloeren gelegd, verhuisd en tuinen aangelegd. Maar bij Albert Heijn moest hij altijd onbetaald overwerken, zogenaamd omdat hij zijn taak niet af had.
Drie kwartier overwerken is geen uitzondering, en langer komt ook voor.
Waar het mij om gaat, is dat dit een beleid lijkt: er wordt gewoon misbruik gemaakt van jongelui. Onze zoon werd gisteren ontslagen omdat hij weigerde mee te werken aan dit absurde systeem. Ik snap niet dat ik hier in de media nooit iets over gehoord heb, terwijl het in onze directe omgeving een bekend verhaal is. Het wordt tijd dat dit een keer wordt uitgezocht en, als het klopt wat ik hier schrijf, aangepakt.

Comments:

Fedde Monsma

2013-12-22 13:53:12

Een erg herkenbaar probleem. De prijzenoorlog leidt in supermarkten tot enorme druk op personeelskosten; korte (flexibele) contracten, incl leeftijdsdisciminatie, maar ook regelmatig (forse) overtredingen van wet- en regelgeveing (cao). En onbetaald werken is er daar één van. Al lang probeer ik daar aandacht voor te krijgen, zie: http://www.ikwerkindesupermarkt.nl/nieuws/artikel/?tx_ttnews[year]=2011&tx_ttnews[month]=02&tx_ttnews[day]=04&tx_ttnews[tt_news]=7&cHash=6ea04c39d9f92c65b37301d4d83a9673 Echter, supermarkten doen dat af als incidenten. En medewerkers durven er niet iets van te zeggen, dat kost ze hun baan; zie de situatie van uw zoon.
Ik (cao-onderhandelraar supermarkten) kan er alleen wat mee als medewerkers zich uitspreken, wat helaas niet vaak gebeurt. Laat ze zich tenminste melden op de website: ikwerkindesupermarkt.nl
Mvrgr, Fedde Monsma