Showcase

Syst-o-color

Sunday, 15 December 2013

Ongeveer een jaar geleden ben ik bij de familie van Wulften begonnen met stap voor stap hun woning een beetje op te knappen. Naast het achterstallig onderhoud en allerlei reparaties en aanpassingen, zijn ze ook zelf aan het opruimen geslagen. Op een gegeven moment kwam Ger met een boek dat volgens hem wel iets voor mij is:

Het is deel 2, er is ook nog een deel 1. Het zijn boeken van 30×50 centimeter. Ger vertelde dat hij ze ooit, bijna een halve eeuw geleden, had gekocht voor een absurd bedrag. En nooit gebruikt. De maker, Paul Schuitema, laat in het boek zien hoe je als ontwerper met kleuren zou moeten werken. Het is voor iemand zonder kleurgevoel niet te volgen, maar ik zie wel dat dit monnikenwerk is van het extreemste soort. Het boek bestaat uit een korte uitleg en 150 vellen met kleurencombinaties.

Ik zei tegen Ger dat ik het boek niet wilde hebben. Ik zou het toch alleen maar verknippen of gebruiken als behang en daar leek het me te kostbaar voor. En verkopen doe ik ook niks, dus hij moest het maar weer terugzetten in zijn kast.
Nadat ik de foto’s had gemaakt die u hierboven ziet, heb ik even naar het boek gegoogled. Het blijkt in 1965 een zeer beperkte oplage te zijn uitgegeven en op een site wordt een exemplaar aangeboden voor een bedrag dat mij hilarisch voorkomt. Ik denk dat u het bij Ger voor iets minder kunt kopen.

Comments:

Jon van den Berg

2013-12-15 12:42:31

Het bedrag valt reuze mee, want je krijgt dan ook het eerste deel erbij. Hilarisch is dat je nog wel de verzendkosten moet meetellen: US$ 10.00 within U.S.A.

Roland Vonk

2013-12-15 20:46:48

Het doet me denken aan die grap van cabaretier Daniël Arends.
Ik geloof dat hij ergens in de beginjaren van de euro een broodje gezond wilde kopen in een of ander Amsterdams tentje.
Dat broodje moest 7,5 euro kosten.
7,5 euro?
Jezus!
Als je het – wat je toen nog deed – zou omrekenen naar guldens, zou je op een werkelijk idioot bedrag uitkomen.
Daniël tegen de verkoper: “Als u zo gehecht bent aan uw broodje, verkoop het dan niet!”