Showcase

Crime jazz

Thursday, 11 July 2013

Crime jazz is misschien wel het meest doorgespitte genre van allemaal. De laatste jaren hoor ik er weinig meer van, maar er waren tijden dat ik elke maand drie compilaties kreeg met muziek die toen volgens mij nog geen naam had, maar die de al dan niet bestaande soundtrack was van een detective-film. Het is een geweldig genre, als je je beperkt tot het beste, maar er is natuurlijk ook ontzettend veel pseudo-crime jazz gemaakt die u beslist niet wilt horen.
Op library-ceedees is dit genre vaak te modern naar mijn smaak. Ik prefereer de crime-jazz en spy-themes uit de sixties. Maar wie goed zoekt vindt altijd wel wat. Milan Hulsing heeft jaren geleden een hoop van dit spul gevonden op 78-toeren library-platen. Het compilatie-ceedeetje dat hij me daar ooit van stuurde zou me ervan moeten weerhouden om zelf nog iets in deze richting te kopen, maar zo slim ben ik natuurlijk niet. Ik heb denk ik een stuk of tien library-ceedees met muziek die zou moeten denken aan geheim agenten, en prive-detectives. Soms hebben ze woorden als “danger” of “chase” in de titel, of “police drama”, en daardoor kan ik ze niet 1,2,3 bij elkaar vinden.
Om de hoezen hoeft u dit genre niet te verzamelen, dit is bijna net zo erg als de kerst-library-ceedees. Hier zijn er een paar, om te laten zien dat ik u niets op de mouw spelt:

Het is een sport bij library-ceedees om te herkennen van welke nummers er geleend of gejat is. Ik zou zeggen, doe uw best! Hier is nummer 1:

En nummer 2:

En de laatste:

Comments:

aris

2013-07-12 08:55:49

Tis wel geen jazz maar wel crimineel. En kan deze daar dan ook bij? Kriminal Tango:
http://www.youtube.com/watch?v=hDCJM-jg7bs

milan

2013-07-15 11:50:21

Wat gaaf dat ze die oude tunes nog steeds aanbieden. Goed spul!