Showcase

Library music

Sunday, 7 July 2013

Zoals alle muziekverzamelaars heb ik een tijdlang een fascinatie gehad voor library-elpees. Maar al snel bleek dat het leeuwendeel van deze elpees, en er zijn er tienduizenden gemaakt, niet echt heel interessant waren en dat de paar platen die wel goed zijn onvindbaar of onbetaalbaar zijn. Ik neem in zo’n geval graag genoegen met een paar mooie compilaties, ik hoef niet per se een origineel te hebben, het gaat mij in de eerste plaats om de muziek.
Er bestaan ook library-ceedees. Na mijn ervaring met de library-elpees heb ik die heel lang gewoon laten liggen als ik ze tegenkwam. Tot ik een jaar of twee geleden voor weinig een keer een grote stapel kon kopen. Hoewel ik zou liegen als ik u vertelde dat ik wild enthousiast was,vond ik de muziek beter dan ik had verwacht. En een paar ceedees vond ik meer dan een beetje leuk. Vooral de funk en de curiosa. Zoals u weet bestaat er library music in alle soorten en maten, maar het meeste is middle of the road. Sfeermuziek, ballads, klassiek, elevatormusic, house en nog twintig genres zijn aan mij niet besteed. Er zal in die genres ook vast wel iets geweldigs gemaakt zijn, maar dat laat ik graag over aan u. Ik beperk me tot science fiction, funk, crime, cartoons en dat soort genres.
Deze week kreeg ik de kans om als een van de eersten een keuze te maken uit een grote verzameling library-ceedees. Ik schat dat het om een paar duizend ceedees ging. Ik had maar een uurtje, dus ik heb gewoon alle titels eruit gepikt die me het meeste aanspraken. Dat waren er een kleine honderd.
Maar er zaten ook een paar DVD’s tussen. Die heb ik ook meegenomen. Uit nieuwsgierigheid en omdat de verpakking mooi is. Zoals bij deze:

Als je de doosjes openvouwt zie je op postzegelformaat de hoezen van de 76 ceedees die op deze DVD’s staan:

Dit geeft een mooi idee van het genre. Van deze 76 ceedees wil ik er eigenlijk maar drie of vier hebben. Maar goed, het is aardig om een voor een paar euro twee doosje met ruim 3000 liedjes te kopen die ik nog nooit gehoord heb.
En dit is een van die drieduizend liedjes, “Shadow man” van P. Marrett:

Comments:

milan

2013-07-08 16:23:49

Niet slecht!

Dit is toch pionierwerk, Frits.