Showcase

Ontwaken

Sunday, 30 June 2013

Zoals zoveel mensen dacht ik heel lang een boek te gaan schrijven. In mijn geval was dat een boek over “ontwaken” en alles wat daar mee te maken heeft. Eigenlijk zou dat een boek zijn geworden over de geschiedenis van het esoterische gedachtengoed in de westerse wereld. Eerder dit jaar heb ik 90 procent van de boeken die ik over dit onderwerp had verzameld weggedaan omdat ik besefte dat ik dit boek niet ga schrijven. Onlangs gaf Ronald Vonk me drie boeken van Douglas Hostaedter; een had ik een paar maanden weggedaan, een had ik bewaard en de derde was ik al heel lang kwijt. Ik leen veel boeken uit en krijg er minder terug dan ik uitleen. Het gaat om “The mind’s I” dat Hofstaedter samen met Daniel Dennett compileerde.
Destijds maakte dit boek veel indruk op me. Het is een compilatie van verhalen en ideeen over het bewustzijn.
Ik ben het nu aan het herlezen, met name vanwege twee verhalen die ik me herinner. Het verhaal van D.E. Harding, “On having no head”, is zo goed dat ik het aan u wil laten lezen:

De invalshoek van Harding is zo origineel en zo ingenieus dat misschien niet iedereen dit als een beschrijving van een ontwaken zal herkennen. Maar wat mij betreft is dit een van de beste in het genre.

Comments:

Roland Vonk

2013-07-02 10:51:27

Mooi zoals ik altijd de belangrijkste dingen weet te onderstrepen.
De titel van een verhaal, bijvoorbeeld.
Ha!