Showcase

Soundorama

Monday, 7 October 2013

Ernest Utermark stuurde me een ongelooflijke verrassing: drie handafspeelbare platenspelers! Ze zijn gemaakt door een bedrijf dat zich Soundorama noemde en het zijn alle drie platen/kaarten die bedoeld zijn om mensen te feliciteren met hun huwelijk.

Van wat ik weet van dit procedé moeten de kaarten van eind jaren zestig, begin jaren zeventig zijn. De illustraties lijken veel ouder, waarschijnlijk hadden ze die nog ergens liggen.
Hier ziet u hoe het werkt:

En hier kunt u horen hoe het klinkt, als je een paar keer hebt geoefend:

Omdat dit een onderwerp is waar mijn hart sneller van gaat kloppen en ik mijn enthousiasme graag met u wil delen heb ik ook de twee andere handpickupjes gescand en opgenomen:

Een van de Soundorama handpickups zat nog in het originele verpakking, waar een stickertje op zat met de prijs en de winkel die het ding verkocht: het kostte destijds 4 gulden en 25 cent en u had ze kunnen kopen bij de “Tabakorie”. Maar in het plastic zakje zat ook nog een klein papiertje met een heel vreemde tekst:

Was dit tekstje bedoeld voor een ander handpickupje en abusievelijk bij deze huwelijkswens terechtgekomen? Het roept opnieuw de vraag op hoeveel van deze handpickups er gemaakt zijn. Dat Ernest er drie opduikt die ik nog nooit eerder gezien heb, doet vermoeden dat er nog flink wat van deze dingen ontdekt dienen te worden.

Comments:

jan

2013-10-07 22:51:55

prachtig!

Marije

2014-08-24 13:43:49

Gaaf zijn ze he? Ik heb er eentje, de blauwe die jij ook hebt, maar wel met een andere tekst: een gedicht dat ik sinds mijn kindertijd uit het hoofd kan opzeggen (beginnend met: “Als je verliefd bent, dan raak je verloofd, en daarna volgt onafwendbaar het moment dat je over trouwen gaat denken, en praten, en doen. Het logisch vervolg op die schuchtere zoen..” (etc). Ik had er vroeger ook nog eentje voor een geboorte: “Een nieuw leven, een nieuw geluid, via deze gesproken wens van harte gefeliciteerd met de blijde gebeurtenis, .. (etc).

Barraco Claudio

2021-01-24 17:51:00

Hallo,
Wij hebben er ook in ons bezit. 4 verschillende handafspeelbaar grammofoon plaatjes. Zelfs eentje die u niet had. Keileuk! Spijtig dat je er niet meer info over vind. Mvg