Showcase

G5

Thursday, 27 August 2020

Laat ik het vandaag niet over corona hebben. Laat ik eens iets vertellen over mijn ideeen over G5.
Er zijn mensen die vermoeden dat de frequentie van dit netwerk schadelijk is voor onze lichamelijke netwerken. Wie het verslag heeft gelezen dat de regering over G5 heeft gepubliceerd weet dat dit nooit is onderzocht. Sterker nog: er is door de regering niets over de G5 frequentie onderzocht.
Er zijn ook mensen die het verdacht vinden dat overal ter wereld het G5 netwerk is aangelegd tijdens de lockdown. Maar ook dit is niet mijn zorg. Mijn zorg is dat G5 is bedoeld voor robots. Het gaat helemaal niet om mensen. Dat we dankzij G5 nog sneller een film kunnen downloaden op onze telefoon is niet de reden dat het is bedacht. G5 is er om data te kunnen verzamelen en mensen te kunnen controleren.
Drones, allerlei software waar we niet op zitten te wachten, en robots zullen van het G5 netwerk gebruik gaan maken. Veel zaken die u nu nog via mensen moet regelen zullen binnenkort via software of robots geregeld moeten worden. Het vervelende van programma’s is dat er niet mee valt te onderhandelen. Wie een wet overtreedt, kan zich alleen nog beklagen bij een algoritme. En boetes worden automatisch van uw rekening afgeschreven. Drones en camera’s zorgen ervoor dat alles in de gaten wordt gehouden. En iederen met een computer of een mobiel kan er op rekenen dat alles wordt geregistreerd door partijen die het niet goed met u voor hebben. U kunt straks letterlijk geen kant meer op. Nu al zijn onze vrijheden zover ingeperkt dat ik me afvraag waarom er nog opstand is, maar ik vrees dat het nog erger gaat worden. Alles wordt momenteel in snel tempo gedigitaliseerd: geld, werk, onderwijs, winkelen, vervoer, communicatie, amusement. En het bizarre is: de meeste mensen omarmen het!
Ik hoop dat mijn ideeen niet kloppen. Maar helaas zijn het niet alleen mijn ideeen: al dertig jaar geleden waren er mensen die ons hiervoor probeerden te waarschuwen. Gek genoeg hoor ik nu amper meer mensen waarschuwingen uiten.
Ik ben zeer geinteresseerd in dit onderwerp. Er is een goede podcast serie van Lex Fridman waarin allerlei mensen die zich bezighouden met Artificiele Intelligentie aan het woord komen. Want daar hebben we het over: A.I. Voormij begint het dilemma al met de term Artificiele Intelligentie. Naar mijn idee wordt intelligentie zwaar overschat. Intelligentie heeft niets te maken met wijsheid en al helemaal niets met bewustzijn. Wat er op dit moment wordt gecreeerd is een Artificele Domheid. Een netwerk van algoritmes bedacht door mensen, die geen enkele sympathie voor u of mij hebben, dat bedoeld is om ons te manipuleren en controleren. En de mensen achter dit netwerk gaat u nooit kennen of spreken. U zult met de Artificiele Domheid moeten communiceren als er iets gebeurt dat u niet bevalt, en zoals gezegd: u bent kansloos. De toekomst is een Robocratie, met ons als slaven van een kleine elite die alle grondstoffen op deze planeet in handen hebben, alle media, alle middelen, alles.
Het treurige aan dit verhaal is dat het nooit anders is geweest: driekwart van de wereldbevolking leeft al een leven dat zo dicht bij slavernij zit dat het onderscheid vooral een woordkeuze is. Maar het net is nu bezig zich te sluiten en tenzij er een wonder gebeurt zitten we er straks allemaal in.
Toen ik dit soort verhalen twintig jaar geleden begon te vertellen leek dit science fiction. Ik heb rond de eeuwwisseling een reeks afleveringen van Audio Archeologie aan dit onderwerp gewijd. Daar kwam tot mijn verbazing nooit een enkele reactie op. Als ik er nu over begin krijg ik wel reacties: of men ziet mij als een paranoide pessimist of men denkt dat nog jaren gaat duren voordat het zover is. Maar de toekomst allang is begonnen.

Comments: