Showcase

Dood

Monday, 31 August 2020

Ik heb het werk en de ideeen van Celine leren kennen via de strips van Tardi. Het duurde lang voordat ik echt begon te begrijpen wat Celine probeert te vertellen. Het is lastig om door zijn rascistische uitspraken heen te lezen. Maar er zijn weinig schrijvers in mijn boekenkast die met zo’n scherpte en discipline hun eigen denken en de menselijke cultuur hebben ontleed en hun ideeen zo helder op papier hebben gezet als Celine.
Ik ben met name geinteresseerd in zijn ideeen over de dood, zoals die ter sprake komen in de bundeling brieven en losse teksten, getiteld “Van de ene dood naar de andere”.

Celine houdt van het leven: dieren, sex, dans en een paar schaarse kunstuitingen, dat noemde hij leven. Maar de rest, alle politiek, journalistiek, conversaties, 99% van de literatuur en andere kunst beschouwde hij als dood, morsdood. Ik kan hem natuurlijk alleen maar gelijk geven, maar ik ben slap. Als ik net zo hard en trouw aan mijn inzichten was als Celine trok ik me terug uit de samenleving en deed ik uitsluitend wat ik wilde. Maar dat zit niet in me. Dus ik schipper, pas me aan, lijm stukken van mijn leven aan elkaar die allang niet meer passen en probeer er het beste van te maken.
De afgelopen maanden ben ik van een paar hardnekkige illusies beroofd. En daar ben ik blij om. Het is nooit leuk om illusies kwijt te raken maar het is erger om niet te weten dat je ze hebt.
Ik denk dat ik binnenkort heel veel over de paar onderwerpen ga schrijven die me echt interesseren: de dood, god, taal en de eeuwigheid. Tekenen zit er momenteel niet in. Ik ben bezig om heel veel weg te gooien en dat voelt als een enorme opluchting. Als ik oude werk terug zie breekt het zweet me uit. Het stinkt naar dood.
Vorige week heb ik een paar keer na het schilderwek gezwommen in de Amstel. Ik houd helemaal niet van zwemmen maar het gaf me een gevoel van leven dat ik niet kan ontkennen. Ik wil zo min mogelijk tijd besteden aan zaken die me dat gevoel niet geven.
Kortom, het zijn nuttige maanden geweest, die hele corona-periode. En het is nog maar het begin. Want met de winter voor de deur denk ik dat we nog heel wat gaan beleven.

Comments: