Showcase

Stenen

Wednesday, 1 June 2011

Een oude vriend van mijn broer, die ik vooral ken uit de tijd dat een boek schrijven wel ongeveer het allerlaatste was dat ik hem ooit zag doen, heeft me het bewijs gestuurd dat wonderen de wereld nog niet uit zijn: een boek.

Het boek is een bundeling artikelen die René Lust (zo heet de man) schreef voor een bouwblad. Hij schreef over muren die hij in en nabij zijn woonplaats aantrof. De stukjes zijn een zeer leesbare mengeling van vreemde verzinsels en gedetailleerde informatie over stenen en metselwerk. De foto’s zijn fraai en er staat achter in het boek nog een hoop interessante extra informatie over het onderwerp. Hier is een stukje om u een indruk te geven:

Achterin het boek staan voorbeelden van 26 metselverbanden. Zoals deze:

Ik weet niets van stenen en metselwerk, maar ik kijk er altijd wel goed naar. Dat ik nu de namen weet van 26 metselverbanden, vind ik erg prettig. Maar de volgende dag besefte ik dat één van mijn favoriete patronen er niet in stond, namelijk deze:

En ik kon nog wel meer tamelijk voor de hand liggende patronen bedenken die ook niet in het overzicht van René Lust staan. Binnen een paar uur had ik er al een stuk of tien. Dat roept de vraag of hoeveel metselverbanden er bestaan en/of gebruikt worden? En hebben doe allemaal namen?
Hier zijn er nog twee die ik met snippers papier maakte:

Wie het boek zelf wil hebben, het is hier te koop!

Comments:

Rene Lust

2011-06-02 11:53:40

Frits, tja dat waren nog eens tijden, ik moet eerlijk zeggen dat ik toen ook nooit met het idee gespeeld hebt om een boek te schrijven, laat staan over stenen. De eerste bestelling via deze blog is binnen, leuk.

Je extra metsel verbanden meen ik toch iets in te herkennen van wild en polymetrisch verband, maar eigenlijk kun je wel stellen dat er oneindig veel zijn, maar in de wereld die metsellen heet zal je niet veel verder dan 30 komen. (vrij behoudende wereld, al zie ik leuke ontwikkelingen) Zit toch voorzichtig over deel 2 te denken, hierin zal ik dieper op soorten steen en kleuren in gaan

vg gr rene vanaf de efteling, overigens ook stenen genoeg, soms wat gekunsteld, maar het is metselwek dus je hoort mij niet klagen