Showcase

Geletterd Amsterdam

Tuesday, 26 March 2013

Ger van Wulften stuurde een aantal foto’s van Amsterdamse gevelletters die ik nog niet had gebruikt voor het Geletterd Amsterdam project:

Niet alle letters zijn origineel genoeg voor een alfabet, maar de Atlanta-letters zijn een van de peilers van dit project. Ik heb vast een snelle schets gemaakt, ik ga het alfabet later goed uitwerken:

Ook de letters op de gevel van de firma Uiterwijk zijn origineel genoeg om er een alfabet van te maken. Maar ze zijn wel heel raar.

Er klopt eigenlijk niets van deze letters, en er zitten een paar hele lelijke tussen. Maar raar of niet, het beeld dat deze letters vormen is mooier dan de losse letters doen vermoeden.

Tenslotte is deze foto van een gebouw dat Hungaria heette:

Het is wat moeilijk te zien op de foto, maar het gaat hier om neon-letters. Die heb ik tot nu toe met opzet buiten dit project gelaten. Ik weet nog steeds niet of ik de neon-letters ook wil gaan gebruiken, het is eigenlijk een apart project. Er is weinig specifiek Amsterdams aan neon-letters, ze zijn in alle steden min of meer hetzelfde.
Ik heb wel een Hungaria-alfabet geschetst. Maar nog niet uitgewerkt.

Ik weet ook nog niet hoe ik de neon-letters zou willen tekenen. Daar heb ik nog niet goed over nagedacht. Het effect gaat verloren als je er een lijntekening van maakt:

Het Geletterd Amsterdam-project krijgt misschien een aardige wending. Esther Gasseling, de andere helft van uitgeverij Xtra, wil gaan proberen of er misschien subsidie aangevraagd kan worden voor dit project.
Ik heb ooit eerder zelf een poging gedaan om subsidie aan te vragen voor een project. Maar toen ik de stapel formulieren thuisgestuurd kreeg, gaf ik het meteen al op. Ik begreep de helft van de vragen niet en het leek me allemaal gebakken lucht-taal, waar ik me niet graag in verdiep. Ik had het geld ook niet echt nodig, het leek me gewoon prettig om mezelf een jaar onbekommerd met een project bezig te kunnen houden. Dat laatste geldt zeker voor Geletterd Amsterdam: ik heb nu een aardig beginnetje gemaakt, maar om alle letters echt goed uit te werken en om er een boek plus wat fonts van te maken, moet er nog duizenden uren aan gewerkt worden. Dat lukt me niet in combinatie met mijn werk. Althans, het zou dan nog jaren gaan duren. Dat vind ik trouwens niet erg, want ik heb geen haast. Maar het lijkt me een project waar de stad Amsterdam misschien ook iets aan zou kunnen hebben, dus als er geld voor blijkt te zijn, zou het een stuk sneller kunnen.

Comments:

Roland Vonk

2013-03-28 20:05:43

Het siert je dat je niet bent ingeënt tegen gebakken-lucht taal. In subsidieland hoor je het – vrees ik – iets te veel.