Showcase

Onomatopeen

Tuesday, 12 March 2013

Eergisteren was ik op de stripdagen in Gorinchem. Ik wilde meemaken dat Paul Teng de Stripschappprijs kreeg. Maar ik was ook gevraagd om een prijs uit te reiken aan Richard Pakker voor zijn betekenis voor de striplettering in Nederland. Henk van Gelder schreef een prachtig stukje over het werk van Richard Pakker in de NRC:

De prijsuitreiking zelf was voor mij geen feest. De ambiance was die van een klaverjasavond in een bejaardentehuis. De mensen die het georganiseerd hebben en die het uitvoerden hebben ongetwijfeld hun best gedaan, maar ik vond het saai, misplaatst, niet feestelijk en genant. Ik had iets willen vertellen over het lettervak, maar de sprekers voor mij hadden de aanwezigen al zo lang vermoeid met veel te lange en oninteressante verhalen dat ik werd gevraagd om het heel kort te houden. En dat heb ik gedaan. Ik ging naar huis met het gevoel dat ik een kans heb gemist om er iets beters van te maken, maar ik kan nog steeds niet bedenken hoe ik dat dan had moeten doen.
Ik kreeg niet eens de gelegenheid om Richard Pakker te vragen of ik hem een keer mag interviewen. Ik heb hem zelfs niet gesproken. Na mijn speech van een paar zinnen werd ik geacht het podium te verlaten zonder dat ik hem zelfs maar de hand kon schudden. Bizarre toestand!
In de illustraties bij het artikel van Henk van Gelder staan een paar prachtig onomatopeeën die Richard Pakker heeft geletterd. Ik heb nooit iets geleerd van zijn lettering, maar wel van die onomatopeeën. Ik denk dat wat ik maak nog steeds vaak lijkt op wat hij (en Meini Gouwenberg) maakten.
Ik kreeg een abonnement op de Pep toen ik negen of tien was. Dat was in 1968 of 1969. De Pep stond die jaren vol met onomatopeeën en ik vond dat vanzelfsprekend. In mijn ogen maakten die deel uit van strips. Hoe bepalend ze zijn geweest voor mijn beeld van strips en van mijn liefde voor strips, besefte ik pas veel later, toen ik zelf ging letteren.
Er zijn in Nederland misschien een stuk of twintig mensen geweest die serieus strips hebben geletterd. Maar slechts een handvol hebben ook onomatopeeën geletterd. En naast de onomatopeeën zijn er ook de opschriften op borden, winkels, posters, kranten en alles wat naast de ballons in strips geletterd moet worden. Ik deed dat altijd graag. Ik heb er geen spijt van dat ik geen enkele lettering heb bewaard, maar ik had er wel alle onomatopeeën uit moeten knippen. Dan had ik daar nu een boekje van kunnen maken.

Comments:

Roland Vonk

2013-03-12 15:41:35

Jammer van die uitreiking.
Maar je hebt je eigen podium.
Hier.

Milan

2013-03-12 17:43:54

Vervelend om te horen van die uitreiking, maar… helaas geen verrassing.

Milan

2013-03-12 17:46:21

Vervelend om te horen van die uitreiking, maar… helaas geen verrassing.

jan

2013-03-12 17:58:14

frustrerend, zo’n uitreiking

peter de wit

2013-03-12 19:30:55

Dag Frits,na mijn middelbare school heb ik een half jaar bij Richards Studio gewerkt. Dat was in 1976/1977 denk ik. Je speech kwam trouwens zeer goed over hoor. Het is fijn om op een stripdag ook eens iemand te horen die verstand van zaken heeft.

Jon van den Berg

2013-03-12 23:08:02

VRÔÔÔÔT! (het geluid van een scheet in de strips van Urbanus).
Je hebt na het verlaten van Gorinchem toch wel de deur achter je dichtgetrokken met een flinke…
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Comicsoundefffect2.png?