Showcase

Pulp

Sunday, 17 March 2013

Ik had tijdens de stripdagen alle tijd om naar boeken te kijken. Ik was alleen niet echt in de stemming. Er stonden nogal wat dozen met goedkope strippockets. Ik loop al heel lang met het vage idee hier wat mee te doen, maar ik heb geen idee wat. Uiteindelijk heb ik er toch een paar gekocht:

Als kind heb ik behoorlijk wat van deze pulpstrips gelezen. Mijn beste vriend had een oudere broer, die had een hele verzameling. Ik was er nooit kapot van. Ik vond de verhalen meestal erg slap. En de matig getekende blote meiden waren meestal niet zo opwindend als ik hoopte.
Maar ik leerde wel dat je pulpstrips in alle soorten en maten hebt. Er zitten ook geweldige strips tussen. Aan de covers kun je weinig afleiden: die zijn meestal goed getekend. Ik had tijd zat, ik las gewoon alles wat ik in handen kreeg en besloot achteraf pas of het de moeite waard was.
Veel van deze strips kocht ik bij tweedehands winkels. Mijn vader reed mijn broer en mij er regelmatig heen, ik herinner me er zeker vier. Je kon daar ook strips ruilen: voor drie strips mocht je er eentje uitzoeken.
Het liefst las ik comics. Op de stripdagen kocht ik er vier die ik me heel goed herinnerde.

Toen ik ze ‘s avonds las, bleek ik ze al die veertig jaar goed te hebben onthouden. Wonderlijk, want ik kan me niet herinneren dat ik er in die veertig jaar nog eens bewust aan heb gedacht.
Ik ga deze comics niet opnieuw verzamelen. Ik ga er ook niet nog meer kopen. Maar ik ga ooit nog eens IETS met deze strips doen!

Comments:

Roland Vonk

2013-03-17 17:10:15

Mijn gevoel zegt me dat de tekeningen gemiddeld genomen interessanter zijn dan de verhalen.
Ik heb er ook een paar liggen.
Was al een tijdje van plan om in elk geval de covers in te scannen.
En daarna?
Ik heb nu een bestemming.
Iemand die ze weliswaar niet verzamelt, maar die er ooit IETS mee gaat doen.

Milan

2013-03-18 00:15:27

Oh, die laatste 4 zijn mooi zeg. Die Wallestein cover mag er ook wezen.