Showcase

Kaarten op kaarten

Tuesday, 10 March 2015

Al twee keer heb ik op dit blog iets geschreven over “kaarten op kaarten”. Dat zijn ansichtkaarten waarop een getekende landkaart is afgebeeld. Ik heb door de jaren een stuk of vijftig van die kaarten bij elkaar gesprokkeld, maar ik weet dat er tienduizenden gemaakt moeten zijn. Het is nooit mijn ambitie om dit soort zaken compleet te verzamelen. Ten eerste wil ik liever alleen de mooie dingen en ten tweede kom ik dit soort kaarten relatief weinig tegen.
Afgelopen week kwam ik in een winkel waar net een aantal verhuisdozen werd uitgeladen met mappen. In de mappen zaten ansichtkaarten. Uitsluitend ansichtkaarten met landkaarten. Alles keurig per land gerangschikt. Ik heb een half uur door de mappen staan bladeren en alle kaarten goed bekeken. Er werd een kwartje per kaart voor gevraagd, wat een redelijke prijs is. Maar als ik alles zou kopen was ik mijn budget voor de hele maand kwijt, had ik een groot logistiek probleem want ik heb geen ruimte voor twee a drie meter mappen, en ook vond ik zeker tweederde van de kaarten niet mooi. Maar bovenal was dit gewoon niet leuk meer: mijn lol was af en toe een of twee kaarten kopen, niet om in een klap de grootste collectie van Nederland te kopen.
Uiteindelijk heb ik de map “Amerika A t/m L” gekocht. Dat leek me net iets leuker dan ook nog M t/m Z te kopen. De hang naar compleetheid heeft vaak iets lelijks, vind ik. En ik houd van het halfaffe.
Vandaag heb ik een eerste selectie gemaakt: kaarten die ik zekere ga houden, kaarten die ik zeker niet wil bewaren en twijfelgevallen. Van de ongeveer tweehonderd kaarten zullen er hooguit honderd overblijven. Maar dat is dan wel een fraai stapeltje:

Comments:

Roland Vonk

2015-03-10 14:19:49

Mooi!
Enne … “De hang naar compleetheid heeft vaak iets lelijks” … tja, daar kon je wel eens gelijk in hebben. Het wakkert blind fanatisme aan.
Niet bij verstandige mensen zoals ik natuurlijk. Maar toch.

Pieter

2015-03-26 16:08:07

Wat een prachtige vondst, Frits!! Ik kan me nauwelijks voorstellen dat je de verleiding kon weerstaan om toch niet alles te kopen. Of in ieder geval ook Amerika M t/m Z, want dit zijn bijzondere mooie kaarten en zo’n kans krijg je nooit meer! Aan de andere kant kan ik me helemaal vinden in het idee dat de lol er in zit om af en toe wat te kopen en niet zo’n enorme hoeveelheid in één keer. Dat is de uitdaging weg. In mijn geval is het gebleven bij af en toe een “kaart op kaart” te vinden en dat heeft geresulteerd in twee ansichtkaarten; eentje van de provincie Zeeland (best aardig, maar ook niet bijzonder mooi) en eentje van Florida (in dezelfde categorie van fraaiheid als de ansichtkaarten die jij hebt gevonden). Al met al toch een beetje een mager resultaat!