Showcase

The Dreamboats

Saturday, 23 May 2015

Afgelopen donderdag speelden The Dreamboats in Maloe Melo. Ik had wat video’s van deze Canadese band bekeken en het leek me wel wat. Het is eigenlijk niet echt mijn genre rock’n’roll, wat de naam van de abnd eigenlijk al verraadt. The Dreamboats spelen voornamelijk de allerbekendste liedjes, van Elvis, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry,The Beatles, enzovoort. En dan maken ze er niet een ander nummer van, ze spelen de leidjes gewoon min of meer zoals u en ik ze kennen. Dat riekt naar een ordinaire coverband, maar dat zijn The Dreamboats toch niet. Ik zag op YouTube dat ze ook wat eigen werk spelen en die nummers klonken zelfs beter dan de covers. Ze hadden ook net een singel uit met twee eigen nummers. Kortom: genoeg reden om de vrijdagochtend met moeite uit bed te klimmen en donderdagavond naar Maloe Melo te gaan.
Er waren ongeveer twintig mensen. Ik schat dat nog niet de helft voor de band naar Maloe was gekomen. Maar de band zat er niet mee: vanaf het eerste nummer speelden ze alsof ze op Pinkpop stonden en het werd een feest. Hier is een van de nummers die ik het aardigst vond, op genomen met mijn iPhone. Ik heb ontdekt dat het geluid beter is als ik dat ding in het zakje van mijn overhemd doe, dus geniet ervan:

Ik heb enorme bewondering voor bands die op een doordeweekse avond voor een vrijwel lege zaal hun uiterste best doen. En geen pauzes tussen de nummers, het was een geolied optreden, maar zeker geen routineus klusje. Het publiek mocht verzoekjes doen en er werd tussen de nummers door af en toe even snel overlegd wat het volgende lied moest worden. Europese rock’n’roll bandjes hebben vaak iets arrogants of snobberigs, alsof ze de rock’n’roll zelf hebben uitgevonden, maar deze Canadezen hadden daar geen enkele last van en dat was een verademing om mee te maken. Deze gasten hadden duidelijk plezier aan elkaar en aan het spelen, en de rest leek er bijna niet toe te doen. Maar dat is niet helemaal waar, want ze maakten echt contact met het publiek. Er was iemand jarig en die kreeg een speciaal liedje:

De manier waarop ze Beatles-nummers speelden maakte behoorlijk wat indruk. Ik heb al heel wat pretentieuze bands zich daaraan horen vergrijpen. En des te opvallender is het dat hun eigen nummers tussen al die hits stonden als een huis. Ze hadden van hun singel VIJF exemplaren meegenomen. Ik heb er eentje gekocht:

Volgende keer dat de band hier speelt, laat ik het u van te voren weten!

Comments: