Showcase

Designage

Monday, 11 November 2013

Enige tijd geleden liet ik u de boeken zien die Roland Vonk bij het vuilnis had gevonden en die hij aan mij had gegeven. Daarbij zat ook dit prachtige boek:

Arnold Schwartzmann nam in alle grote steden in Europa en Amerika foto’s van gevelbeletteringen. Veel art deco en aardig wat Amsterdamse letters. Maar die kende ik allemaal al, dus ik heb het boek even laten liggen. Maar gisteren bladerde ik het weer door en kreeg zin om van een paar van de beletteringen een compleet alfabet te maken. Zoals van deze:

De letters op de foto zijn duidelijk handgemaakt, en nooit bedoeld om een font van te maken. De charme is de onregelmatigheid en de knulligheid en die gaat al snel verloren als ik er een alfabet van maak. Maar ik heb geprobeerd mezelf in te houden en zoveel mogelijk van de vreemde elementen erin te houden:

Hier is nog een fraaie letter:

En dit het alfabet:

Ik heb inmiddels al zoveel art deco alfabetten gemaakt dat een zeker herhaling onvermijdelijk is. Maar geen alfabet is ooit helemaal hetzelfde. Als er ooit een vraag komt naar dit soort alfabetten ben ik voorbereid!

Comments:

willem heemstra

2013-11-12 10:47:55

mooi!

Jon van den Berg

2013-11-13 07:31:53

Art deco en Amsterdam, gecombineerd via het alfabet in een boekje – wat wil je nog meer. Wordt vervolgd!