Showcase

Atheneum (2)

Saturday, 27 October 2012

Vlak voordat ik naar Atheneum vertrok, overleed onze wasmaschine. Althans, de stoppen sloegen een paar keer door en toen herinnerde ik me dat er al eerder signalen waren dat er iets mis is met de wasmachine. Omdat de ochtend daardoor wat anders verliep dan ik had gedacht, had ik nog even aan de keukentafel wat zitten tekenen. En toen ik bij Atheneum mijn spullen uitpakte, zag ik dat ik mijn pen op de keukentafel had laten liggen. Gelukkig kon ik Ger van Wulften bellen, die onderweg was en zo aardig was om een pen voor me te kopen.
Achteraf had ik het zonder pen kunnen doen, want ondanks dat de tafel midden in de winkel stond was er geen belangstelling. Mijn broer kwam, Bert Meppelink stond ineens voor mijn neus (hij maakte ook wat foto’s, die ik later nog hierbij zal zetten) en de mensen van het Atheneum Nieuwscentrum waren heel aardig. Maar geen boek verkocht. Er was een meisje dat naar de tekeningen keek die ik op tafel had uitgestald. Ik had er toen een stuk of acht gemaakt. Ik zei dat ze er eentje mee mocht nemen als ze wilde. Dat wilde ze en ze koos de mooiste uit. In ruil mocht ik een foto van haar maken. Heel knap dat ik die onscherp kreeg. Met een iPhone!

Het idee, om wat herkenbaars in de krantenfoto’s te tekenen in plaats van abstracte droodles, vond ik aanvankelijk wat suffig. Maar tegen het einde van de sessie zag ik dat het beter uit kan pakken dan ik dacht en ik vond het jammer dat mijn sessie klaar was. Maar ik kan natuurlijk thuis gewoon verder gaan. Dat ga ik ook zeker doen.
Hier zijn bijna alle tekeningen die ik vanmiddag in Atheneum heb gemaakt.

Ik wilde ze weggeven aan bezoekers, maar omdat niemand er belangstelling voor toonde, heb ik er alleen eentje aan Guus gegeven en de rest mee naar huis genomen.
Mijn broer vroeg na afloop wat ik hier nou van denk, en of ik het niet een mislukte actie vind. Daar had ik van te voren natuurlijk al over nagedacht. Mijn voornemen is om gewoon mijn werk te doen, in dit geval tekeningen maken. Dat doe ik met plezier en ik wil me verder niet laten afleiden door hoeveel mensen er op reageren. Dat heb ik bij eerdere, soortgelijke acties wel gedaan en daar had ik toen behoorlijk spijt van. Dat had ik vandaag niet!

Comments:

Jon van den Berg

2012-10-27 18:48:18

Hallo Frits, je hebt een meisje met smaak – ze koos je mooiste tekening – blij gemaakt en, wie weet, geïnspireerd om later óók te gaan tekenen. Ik ben erg benieuwd naar de foto’s van Bert. :-) Mijn tip: richt je op één project – what you focus on expands. Bijvoorbeeld een mooi boekje over je mooiste alfabetten. Keuze te over!