Showcase

Collecte collectie

Thursday, 18 October 2012

Vorige week kreeg ik dit mailtje van Jan Venselaar:

“Het verzamelen van ongewone zaken of juist zo gewoon dat niemand ze verzameld, is mij en mijn familie (en die van mijn vrouw) ook niet vreemd.
Een tante van mijn vrouw verzamelde ook alles wat langs kwam. Bij het opruimen van haar huis omdat ze naar een verzorgingshuis gaat, inmiddels is ze 92, kwamen we van alles tegen. Het meest kreeg wel een bestemming. En waar ze geen raad mee wisten, kreeg ik. Als verzamelaar van hopeloze zaken. Daar zitten oa een heleboel zakjes bij die gebruikt zijn voor collectes, nierstichting, Leger des Heils. Ze heeft altijd veel als vrijwilliger gecollecteerd.
Als je daar naar kijkt, de lay-out, de lettertypes etc. is daar duidelijk steeds  geprobeerd overtuigend te zijn. Er was nog geen andere vorm van media om de mensen op te roepen. Daarmee is het wel zeer gedateerd.  
Bent u daarin geïnteresseerd? Dan stuur ik ze u graag. Inclusief de speldjes, etcetera, die je kreeg als je iets doneerde.”

Hoewel ik geen idee had wat dit fraaie aanbod precies behelste, heb ik natuurlijk geen nee gezegd. En gisteren lag de envelop met inhoud op de deurmat.

Het gaat dus om twee dingen: zakjes die gebruikt werden voor collectes en de speldjes die je kreeg als je een gift deed. In totaal zijn het ongeveer 100 zakjes en 30 speldjes. Hier zijn enkele van de mooiste zakjes:

En hier zijn de speldjes:

Dit is de eerste keer dat ik een collectie collecte-zakjes en -speldjes zie en ik word hier heel blij van. Sterker nog, dit smaakt naar meer.
En voor de mensen die zich afvragen hoe ik aan dit soort prachtig materiaal kom: het is simpel, je schrijft gewoon een paar duizend afleveringen van een losse column, iemand maakt er een boek van, en huppetee, je krijgt het allemaal gewoon thuisgestuurd.

Comments: