Showcase

Van Nelle

Monday, 22 August 2011

Ik besef helaas maar al te goed dat het me in dit blog niet lukt om u precies duidelijk te maken waarom ik zo warm loop voor reclameboekjes. Het gevoel dat ik heb als ik sommige van die boeken vasthoudt kan ik niet overbrengen. De kleuren, het papier, de geur… u mist een hoop.
Vooral bij de Wonderwereld-boeken die Van Nelle in 1958 uitgaf, spijt het me dat ik niet de ervaring kan geven die ik heb als ik het boek bekijk.
Het is een boek met losse plaatjes. Die zijn getekend door Friso Henstra. Hij maakte ook alle zwartwit tekeningen die in het boek staan.
Ik laat u een flink aantal bladzijdes zien; dat is niet voldoende om uw hart net zo snel te laten slaan als het mijne, maar meer kan ik niet doen.

Comments:

Jan

2011-08-23 14:25:58

Ik denk, Frits, dat de meeste mensen zich niet realiseren dat dien plaatjes ook door mensen van vlees en bloed zijn gemaakt. Hoe zeg je dat? We nemen tegenwoordig alles maar voor lief. Als ik deze tekeningen door jouw ogen probeer te bekijken, gaat mijn hart ook sneller kloppen: er is iemand iemand die dat potlood-streek voor potloodstreek (of welk materiaal dan ook) heeft gemaakt. Zo luister ik ook naar muziek. Mensen vragen mij weleens of het mooie niet van de muziek afgaat als je de theorie e.d. erachter weet. Integendeel het wordt juist veel mooier, omdat je ervaring wordt aangevuld met alles wat er in je hoofd zit en ermee verband houdt. …. en dan leg ik het nòg niet goed uit…