Showcase

Alfabet

Sunday, 10 January 2021

Milan vroeg hoe lang ik over het letteren van een pagina doe. Ik schat dat ik, als ik eenmaal op gang ben, twee bladzijdes per uur doe, en soms drie, als het makkelijk werk is. Maar de strips die ik het afgelopen jaar heb geletterd waren vaak meer werk. Ik wil hier niet over zeuren, maar het is slecht betaald werk. Als ik een huis schilder verdien ik evenveel of meer.
Over het tekenen van een alfabet doe ik gemiddeld een halve dag. En dan heb ik iets als dit:

Dat is wat ik een goed uitgewerkte schets noem. Voor “Man van letters”, dat binnenkort verschijnt, werk ik zo’n schets nog een keer uit om alle kleine foutjes er uit te halen.
Maar eigenlijk kijk ik nooit op een klok als ik werk. Als ik een afspraak heb zet ik een wekker en verder leef ik zonder kloktijd. Toen ik veertig werd was ik heel erg bezig met tijd en daar werd ik gek van. Ik heb toen als een soort experiment mezelf de vrijheid gegeven om zo min mogelijk over tijd te denken. Niet alleen lukte dat heel makkelijk, in tegenstelling tot vele andere pogingen om mijn gedrag te veranderen, maar het was ook het beste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven. Als ik niet meer kan werken als huisschilder ga ik cursussen “tijd” geven.

Comments:

Milan

2021-01-11 02:18:03

Dit alfabet i echt een genot om naar te kijken.

Jon van van den Berg

2021-01-17 19:09:01

Man van letters?