Showcase

Letteren

Saturday, 9 January 2021

Ik begon betaald te letteren in 1978 of 79. Ik kreeg toen ongeveer tien gulden per pagina. Tot ongeveer 2000 heb ik dagelijks meer dan acht uur strips geletterd. Daarna verloor ik het van de computer. Een paar jaar geleden kwam het letterwerk weer een klein beetje terug. Maar als ik tegenwoordig een boek per maand letter is het veel en ik krijg tegenwoordig gemiddeld tien euro per pagina, wat in de buurt komt van wat een vijftien jarige bij Albert Heijn verdient. Ik mis het niet echt, zo zit ik tot mijn eigen verbazing niet in elkaar. Ik ben nu huisschilder en gespecialiseerd in klussen waar de meeste andere schilders geen zin in hebben. En ik ben net zo gelukkig als toen ik fulltime letterde.

Vandaag heb ik alle letteringen van vorig jaar opgeruimd. Ik wacht altijd tot alles gedrukt is en dan gooi ik het weg.
Als ik gevraagd word om een strip te letteren is het meestal omdat het te lastig om met een computer te doen.
Ik ben al een paar keer begonnen aan een boek over het letteren van strips in Nederland, maar er zijn een paar barrieres. Zo heb ik geen zin om namen te noemen van mensen die de boel hebben opgelicht. Ik heb ook niet zo’n zin om het middelpunt van zo’n boek te zijn. Ik heb ook veel leterwerk gedaan wat ik zelf niet echgt geweldig vind, wat ook een reden is om niet echt met ongeremd enthousiasme een boek te schrijven. En bovendien heb ik alles wat ik heb gemaakt weggegooid. Dus zo’n boek gaat er hoogstwaarchijnlijk niet komen.
Vandaag heb ik een boek afgerond dat door een jongedame in Antwerpen digtaal wordt afgemaakt. Dat is een hele lastige klus. Net als in de scans die u hierboven ziet zitten er in dit boek heel veel titels en onomatopeeen, die allemaal in de tekeningen verwerkt zitten. Ik maak alleen de letters, zijn zorgt dat het er allemaal perfect uitziet. Voor mij is dat als toveren. Volgens mij krijgt deze dame nog minder betaald dan ik.
Vandaag bedacht ik dat ik waarschijnlijk gewoon te oud ben. Ik bedoel, ik vind dit soort gedachtes typisch de gedachtes van iemand die teveel verleden heeft om op terug te kijken en die te weinig affiniteit heeft met het heden.
Dit verhaal gaat nergens over. Maar vandaag was het dit of een verhandeling over mRNA en dit leek me verstandiger.

Comments:

Milan

2021-01-10 05:02:08

Ik heb me ook schuldig gemaakt aan de digitale letter. Ik wen er aan bij het maken van het boek, als ik de teksten er alvast in zet. En dan heb ik vaak op het eind geen zin meer om er nog een hele productieklus bij te hebben, het inplakken van de handletters. Tekstredactie is ook vrij minimaal tegenwoordig, dus dan moet je dat ook weer opnieuw doen. Maar jouw letter blijft mooier, al heb ik al lang vrede met de digitae die ik gebruik. Op mijn drukke pagina’s brengt dat ook een klein beetje extra rust. Over die 10 euro per pagina en vakkenvullers; doe jij twee uur over een enkele pagina beletteren? Of bedoelde je het figuurlijk? Doe je er niet soms ook een paar per uur?

Milan

2021-01-10 14:27:42

Voor dikke boeken in kleinere oplage ligt de zaak natuurlijk sowieso anders…