Showcase

HLZ

Sunday, 24 January 2021

Vorig jaar werd ik gevraagd of ik in het Hervormd Lyceum Zuid de belettering wilde doen. Het gebouw werd geschilderd en de directeur wilde het Amsterdamse School gevoel terugbrengen. Dit is de originele belettering boven de ingang:

Het zijn niet heel typische Amsterdamse School-letters. Ik heb het wel als een alfabet uitgewerkt, maar ik heb ook een paar variaties op deze letter gemaakt, waaronder deze letter die uiteindelijk werd gekozen:

Oorspronkelijk was het plan om op alle lokaaldeuren de cijfers te schilderen, en af en toe een naam van een ruimte. Ik heb helaas nog geen foto’s van alles gemaakt, maar de cijfers op de deuren zien er zo uit:

De foto’s van de andere teksten laat ik een andere keer zien. Ik ben geen geoefende letterschilder, maar met veel geduld en concentratie is het allemaal gelukt.
Het schilderen van de letters bleek niet het echte werk. Toen we het plan bespraken stelde ik voor om ook een paar veranderingen in te voeren, zodat de er een soort logische route-aanwijzing voor nieuwe bezoekers kwam. Dat betekende onder andere dat boven elke gangdeur op de muur kwam te staan welke lokalen zich achter die gangdeur bevinden. Die informatie heb ik dus ook op de muren geschilderd. Daaranaast kwamen er bordjes voor alle mensen die een vaste werkplek hebben. En bordjes met mededelingen. Het was niet praktisch en betaalbaar om al die informatie op de deuren en muren te schilderen, dus Fake Booij heeft de letters gedigitaliseerd en gezorgd dat er fraaie bordjes kwmaen. Dit zijn er een paar, maar het gaat om een stuk of vijftig bordjes:

Het project is bijna klaar en ik kan bijna niet geloven hoe soepel en plezierig dit ging.

Comments:

Niels J. Masselink

2021-01-24 18:08:01

Prachtig…jouw letters ademen de sfeer van het gebouw. Mooi dat het consequent is door gevoerd.

Niels J. Masselink

2021-01-24 18:19:38

Prachtig…jouw letters ademen de sfeer van het gebouw. Mooi dat het consequent is door gevoerd.

Marco

2021-01-24 20:11:07

Fantastisch! Wat mooi!

ton de ruijter

2021-01-25 10:28:59

Wat een prachtig project. Toegepaste kunst optima forma!

Niels de Wit

2021-01-27 10:35:14

Echt heel mooi! Maar waarom moest iemand nou nog een keer 1.20 uitprinten in een lelijk font en in het raam plakken? ;)