Showcase

Ouder worden

Wednesday, 11 June 2014

Ouder worden is een ingewikkelde toestand. Ik mag graag kijken hoe anderen dat doen. Zelf heb ik nog geen goed plan voor de rest van mijn leven. Zoals de meeste mensen ga ik in feite gewoon door met wat ik altijd al gedaan heb. Dat vind ik lang niet altijd mooi om te zien bij anderen, maar wat moet je? Kun je jezelf nog een keer opnieuw uitvinden? En waarom zou je dat doen?
Dit weekeinde traden de Rolling Stones op op Pinkpop. Deze mannen zijn een van de mensen waar ik me op oriënteer. Vijfentwinig jaar gelden hoorde ik bij de mensen die vonden dat de Stones moesten ophouden met optreden omdat hun muziek alleen maar minder werd. Daar denk ik nu anders over. Zoals iemand laatst schreef in een ingezonden bericht in de Volkskrant: het is geweldig dat de Stones nog leven en kunnen optreden, en het is ook geweldig dat er nog fans van het eerste uur leven en dat die nog naar de concerten kunnen komen. En voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over zeventigers. Mick Jagger is twintig jaar ouder dan mijn moeder is geworden, en vijftien jaar ouder dan ik. En ik kan niet anders dan denken dat ie erg goed zingt en niet de indruk wekt dat ie rijp is voor een rusthuis:

Comments:

Jan Turkenburg

2014-06-12 09:48:09

Nou, van wat ik er op youtube van gezien en gehoord heb, is het allemaal wel wat minder geworden met de Stones. Mick’s stem lijdt duidelijk onder ouderdomsverschijnselen. Er is een stuk van zijn hoge register verdwenen, maar dat ving hij wel handig op. Hij was wèl snel buiten adem. Keith Richard liet ook wat steekjses vallen op de gitaar, maar verder ben ik het met je eens: het is erg knap en vooral bijzonder dat ze dat op deze leeftijd nog kunnen (zeker gezien hun oude levensstijl) en dat ze zoveel mensen een prachtige belevenis konden geven.

Esther

2014-06-12 13:51:50

Ik vind het moeilijk om in leeftijden te denken. Blijkbaar is dat te abstract voor me. Hoe het ook zij, zeventig ervaar ik niet als oud. Daarom ben ik voortdurend verbaasd als anderen verbaasd staan over de prestaties van zeventigjarigen.

frits

2014-06-12 14:20:43

Nou, Esther, het gaat er om dat ik mezelf vaak oud voel, en dan besef dat er mensen zijn die vijftien, twintig jaar ouder zijn en laten zien wat mogelijk is.

Esther

2014-06-12 17:07:57

Ik snap jou, hoor. Ik refereerde eigenlijk aan de algemene tendens, bijvoorbeeld op de Telegraaf-website, om een 70-jarige standaard weg te zetten als ofwel een ‘opaatje’, ofwel een soort wereldwonder…