Showcase

Stripdagen Haarlem (2)

Monday, 2 June 2014

Op de Haarlemse Stripdagen is er op de Grote Markt een flinke hoeveelheid mensen die hun eigen uitgaven verkopen. Het wordt hier de Small Press afdeling genoemd. Maar het zijn niet alleen zines en boeken, ik zag ook buttons, papieren insecten, originele tekeningen, ceedees en fraai beschilderde gipsen geslachtsdelen.
Ik heb op stripdagen altijd een budget en een groot deel daarvan geef ik uit aan zines en boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven. Ik vraag ook altijd of ik een visitekartje mag van de mensen van wie ik iets koop. Dat zijn vaak kunstwerkjes op zich. Dit is de oogst van dit jaar:

Volgens mij zijn mensen die er voor kiezen om een strip te gaan tekenen niet zelden eenzame en verlegen mensen. Ik bedoel, als je kunt kiezen tussen in de kroeg hangen, zanger van een band zijn of voetballen en nog 1001 dingen, waarom ga je dan in je eentje op je kamer zitten tekenen? Tekenen is een eenzame bezigheid. Publiceren is een manier om anderen te bereiken en stripdagen zijn voor veel beginnende tekenaars een geweldig podium.
Ik probeer natuurlijk vooral dingen te kopen die ik goed vind, maar soms is het lastig om ter plekke te beoordelen of ik het goed vind. Ik vind het verhaal waarschijnlijk nog belangrijker dan de tekeningen en ik heb al vaak een boek gekocht waarvan ik de tekeningen niks vond maar dat thuis een goed verhaal bleek. Dus als ik geld heb, koop ik liever iets te veel dan te weinig.
De jongedame bij wie ik dit boekje kocht zat alle keren dat ik haar zag, voorover gebogen verscholen achter haar haar achter haar stand te tekenen. Ze had maar een boekje, en nog wat kaarten. De aan Pokemon doen denkende tekeningen zijn niet echt mijn smaak, maar het boekje zag er fraai verzorgd uit, en dat verraad meestal al iets over de inhoud:

Het blijkt onbetwist het meest kleurrijke boekje te zijn dat ik dit weekeinde heb gezien:

En het is nog een behoorlijk knap verhaal ook.
Onze dochter was onder indruk van het bijbehorende visitekaartje, dat de maakster gewoon heeft getekend in plaats het te laten drukken:

Helaas heb ik nu geen tijd om over alle zines iets te vertellen, maar dit is de oogst:

En dit zijn een paar foto’s:

Comments:

Jon van den Berg

2014-06-02 12:38:17

Kijk, dit is ze in de hoedanigheid van clown Snoetje: http://www.youtube.com/watch?v=wyM3zoAZ8oc#t=71.

frits

2014-06-02 13:36:13

Nou, Jon, dit maakt het verhaal compleet.

Roland Vonk

2014-06-04 17:18:16

Grappig, die clown Snoetje.
En over tekenen gesproken: een kijktip.
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1422471

Is wel nogal aangrijpend.

Lienne

2014-06-10 07:54:57

Hey, wat grappig om mezelf zo terug te vinden.
Ik heb trouwens inmiddels 2 boekjes sinds dit jaar. :)