Showcase

Stripdagen Haarlem (3)

Tuesday, 3 June 2014

Het mooiste boek dat ik in Haarlem kocht is dit:

Het is fenomenaal mooi uitgegeven door Sherpa, maar het is natuurlijk de maker zelf die het meeste werk deed. Dit is een boek waarbij vrijwel geen detail is verwaarloosd. Ik hoorde dat R. J. Wijdtsma er zes jaar aan heeft gewerkt.
Er was in Haarlem ook een expositie over het boek. Aan de wanden hingen een aantal originele pagina’s, schetsen en ook de eerste versies en de schetsboeken lagen er ter inzage. Ik was er anderhalf uur oppasser en kon ongestoord vrijwel de hele tijd in het zonnetje zitten slapen. Er kwamen in die anderhalf uur vier bezoekers en ik verkocht niet een boek (wel twee posters). Twee van de bezoekers waren dames van een jaar of zestig, die eigenlijk de kunstroute deden. Dat evenement viel samen met de stripdagen maar stond er geheel los van. Nadat ze een paar minuten hadden rondgekeken, besefte een van de dames dat ze in het verkeerde pand waren. Haar reactie was te mooi: “Dit is helemaal geen kunst, dit zijn strips.” En ze verlieten onmiddellijk de expo.
Ik heb een paar foto’s gemaakt, maar eigenlijk zou u het boek zelf even moeten inkijken, want dat is echt wonderschoon.

Ik ben niet erg zuinig op mijn boeken. Ik koop ze om ze te lezen, niet om later door te verkopen. Maar bij dit boek was ik echt van plan om het netjes te houden. Dat ging al mis op het eerste terras waar ik met een paar mensen na afloop van de stripdagen wat ging drinken. Ik wilde het boek aan Serge Baeken laten zien en liet het uit mijn handen vallen. Het viel precies op een hoek, waar nu een lelijke deuk in zit. En een paar uur later, tijdens het eten, liet Anoeska Huige een hap tomatensalade in het boek vallen. Maar goed, voor de liefhebbers ligt het boek hier ter inzage. Zonder tomatensalade.
De eigenaar van de ruimte waar de expo plaatsvond, Bert Vissers, zit in allerlei bands. Met de band Bender heeft hij een ceedee-singeltje gemaakt:

Toen ik hem zei dat ik het goed vond, zei hij dat er ook een video is gemaakt:

Van mij mag dit de WK-hit worden!

Comments:

Roland Vonk

2014-06-04 18:08:15

Van de week heb ik iets van veertig (!) recente Nederlandse WK-liedjes bij elkaar zitten schrapen voor een compilatie op de radio.
Het meeste is vreselijk.
Die van Bender niet.
Was me al opgevallen.
Ga ik helemaal draaien komende zondag.