Showcase

Stripdagen Haarlem

Monday, 2 June 2014

De twee dagen voor het stripweekeinde in Haarlem was ik bij vrienden in Friesland, om wat te helpen bij het opknappen van hun boerderij. Ik had dus weinig tijd om me voor te bereiden op het weekeinde. Maar het ging allemaal goed, ik denk dat ik dit een van de leukste stripdagen vond sinds jaren. Mooi weer, bijzondere ontmoetingen, prachtige boeken en een hoofd vol ideeën.
Ik heb zaterdag met Jeroen Klaver een lezing gehouden voor de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers. Ik zou iets vertellen over stripletteringen in het algemeen en Jeroen zou vertellen over het digitaliseren van fonts. Er zaten zo’n vijftig mensen in de zaal, wat best veel is als je bedenkt dat die 5 euro moesten betalen terwijl heel Haarlem vol was met gratis expo’s en andere evenementen.

Ik had aanvankelijk een heel ander idee voor mijn gedeelte van de lezing, maar op het laatst heb ik iets gedaan dat me veel beter leek. Ik heb gewoon een stuk of vijftien kernzinnen van mijn verhaal geletterd en die als illustraties gebruikt.

Dat was misschien wat saai, maar het was wel heel duidelijk. De verleiding was om de toehoorders te verbazen met mooie stripplaatjes, maar het ging toch echt om lettering en dat is nou eenmaal wat saai voor niet ingewijden. Afgaande op de vragen en de reacties na afloop zaten er behoorlijk wat geïnteresseerde mensen in de zaal, dus ik ben blij dat ik op het laatste moment nog alles heb omgegooid.
Ik was weinig positief over de lettering van Nederlandse strip. Niet alleen de tekenaars, maar vooral ook de uitgevers doen weinig moeite om dit gedeelte van het traject goed te doen. Zelfs strips als Lucky Luke en Kuifje, waar al decennia lang geld mee wordt verdiend zijn heel lelijk geletterd. Het is geen kwestie van geld, het is gebrek aan interesse. Ook dit jaar kocht ik weer een aantal prachtig getekende boeken waarvan de lettering de verwaarloosde sluitpost was. Onbegrijpelijk. Maar tof dat de BNS voor het eerst sinds ik letter (en dat is zo lang dat ik het tijdens de lezing maar niet heb gezegd) aandacht aan dit ambacht heeft besteed!

Comments: