Showcase

Gespreks protocol

Saturday, 7 March 2020

Omdat ik monogaam leef weet ik niet hoe serieus het sex-protocol wordt genomen, maar onlangs bedacht ik dat er eigenlijk iets soortgelijks zou moeten zijn voor gesprekken. Ik voer heel graag gesprekken, maar ik ben heel zorgvuldig in het kiezen van mijn gesprekspartners. Want te vaak ontaarden gesprekken in een discussie, of erger, en daar ben ik totaal niet in geinteresseerd.
Het kan ook een “conversatie overeenkomst” gaan heten, en ik moet er nog wat aan slijpen, maar er komt ongeveer dit in te staan:
“Ondergetekenden spreken af dat het gesprek bedoeld is om elkaar te stimuleren de eigen gedachten zo goed en overtuigend mogelijk te formuleren en zo goed mogelijk naar elkaars uiteenzettingen te luisteren en te proberen die te begrijpen. De bedoeling van het gesprek is elkaars gedachten beter te leren begrijpen, en niet om de ander te overtuigen van je eigen mening.”

Mocht u ideeen hebben om dit protocol beter te verwoorden, hoor ik graag van u. Als het goed is opgezet zet ik het op Facebook.

Comments:

Jan Turkenburg

2020-03-21 15:20:21

Deze tekst is voor mij in ieder geval weer een stimulans, Frits!