Showcase

Workshop St Joost

Thursday, 12 March 2020

Afgelopen maandag en dinsdag mocht ik een workshop handletteren geven op de kunstacademie St Joost in Den Bosch. Twee dagen van half tien tot vijf uur voor twaalf studenten illustratie/animatie die zich vrijwillig hadden opgegeven.
Er was een afmelding en zeven mensen kwamen zonder opgave van reden of zelfs maar een bericht niet opdagen, maar met de vier mensen die er wel waren (en de afgemelde persoon kwam de tweede dag trouwnes wel) had ik twee geweldige en uiterst leerzame dagen. Het was vooral leerzaam voor beide partijen: dat is heel belangrijk voor mij, ik leer meestal minstens zoveel als de studenten, ook zijn het totaal andere zaken.
Met een kleine groep, zeker als het mensen zijn die zo gemotiveerd zijn als de vier/vijf studenten die deze workshop deden, kan ik veel beter overbrengen wat ik wil. Het gaat om details en als je die telkens tegen de persoon in kwestie kunt uitleggen op een manier dat de anderen het ook mee krijgen, is het een compleet andere workshop dan een les voor een klas met dertig studenten die je niet in de ogen kunt kijken. Kortom, dit was feest.
Omdat ik lichamelijk momenteel nogal krakkemikkig ben bedacht Gabi dat ik beter voor twee dagen een hotel kon nemen. De reis is vermoeiender dan de workshop. Ik verdien dan weliswaar bijna niks maar dat had ik er graag voor over. Dus ik zat in een hotel met uitzicht op een snelweg met zulk slechte lampen dat ik amper kon tekenen. Dus ik heb vooral veel geslapen, wat ook geen straf is.
Tijdens de workshops heb ik zelf niet getekend of geletterd. Af en toe maak ik een snelle schets als vorbeeld, maar ik probeer me zoveel mogelijk dienstbaar op te stellen. De eerste dag ging dat moeiteloos. De tweede dag voelde ik af en toe dat ik zin had om zelf ook te gaan tekenen.
Ik denk dat ik een kleine zine ga maken van de reusltaten van de vijf deelnemers. Ze hebben in die twee dagen allevijf meer dan honderd vellen volgetekend. Ik geef alleen maar korte opdrachten en als ik zie dat het begrepen is ga ik over na de volgende. Het leren om snel te werken en vooral niet te denken en geen waarde te hechten aan schetsen is minstens zo’n belangrijk onderdeel van zo’n workshop als het tekenen van letters zelf. De voldoening van van het maken van zo’n enorme productie in twee dagen was zichtbaar bij deelnemers.
Bij thuiskomst heb ik meteen de omslag van dat zine gemaakt:

Wordt vervolgd.

Comments:

Ingrid Huijsman

2020-03-13 09:00:15

Wat leuk! Via Theo vermoed ik ;-)
En beterschap.
Groet, Ingrid

Jonker frits

2020-03-14 17:45:12

Ja, leve Theo!

Aris

2020-03-22 16:59:05

Ha Frits,
Ik wacht eigenlijk al een tijdje op je on-line cursus handletteren. Film je eerste les in 5 minuten en hop ik ga aan de slag. Stuur het zelfs naar je op als je dat wil. En zo zijn er volgens mij wel meer. Dus…. waar wacht je op!?