Showcase

Boeken

Sunday, 4 May 2014

Op Koningsdag koop ik veel boeken. Meestal kosten ze een euro en leveren ze wekenlang leesplezier. Dit jaar kocht ik onder andere deze boeken:

Toen het uitkwam vond ik het te prijzig, maar het stond wel op mijn verlanglijstje. Niet vanwege de teksten van Kees van Kooten, hoe goed die ook zijn, maar vanwege de typografische vondsten van Ewald Spieker. Ik laat u de pagina’s met de beeld-index zien. Als u er dan even een vergrootglas bijhaalt, kunt u alles zelf bekijken.

Een James Gleick voor een euro laat ik uiteraard nooit liggen. Het is een tof boek, dat een goed beeld geeft van het leven van Newton en de ongelooflijke prestatie die hij heeft geleverd. Het is altijd lastig om te beseffen hoe de tijd en de tijdgeest was waarin doorbraken plaatsvinden, en ik lees daar graag over. James Gleick heeft het werk van Newton en vooral zijn ingewikkelde karakter meer dan overtuigend beschreven.

Twee Teilhard de Chardins dit jaar:

En een Fiep:

Het is werk dat Fiep Westerdorp in het tweede of derde deel van haar leven maakte, maar bij Fiep is alles mooi. Doodzonde dat het allemaal in zwartwit is afgedrukt. Ben je een van de beste tekenaars van Nederland, wordt de helft van je werk kleurloos uitgegeven:

Dit jaar weinig reclameboekjes. Maar deze is mooi:

En omdat het Koningsdag was. Laat ik u het hele verhaal zien:

De rest van de boeken-oogst komt een andere keer aan bod.

Comments: