Showcase

Zine Camp

Tuesday, 27 May 2014

Het afgelopen weekeinde was ik op Zine Camp bij Worm in Rotterdam. In een grote ruimte werden zines gemaakt, lezingen gegeven (oa door Pete “dishwasher” Jordan), workshops, demonstraties, enzovoort. Ik was gevraagd door Alfred Boland om samen met hem, PeeJee en Lucas Simonis een zine te maken. Er was geen enkel plan, behalve dat Lucas voor ons de naam “Grumpy old dogs” had bedacht. Ik heb veel mensen gesproken, maar toen ik zondagavond naar huis ging, was er inderdaad een zine gemaakt in een oplage van 22 exemplaren:

Ik heb nog maar drie exemplaren, en ook de andere Grumpy Old Dogs hebben volgens mij (bijna) al hun exemplaren weggegeven, geruild of verkocht, dus u zult moeite moeten doen om een exemplaar te bemachtigen.
Lucas heeft geluidsopnames van het weekeinde gemaakt en die zitten als ceedee bij het zine. Ik hoorde ze pas toen ik thuis was en ze zijn een hele fraaie impressie van het weekeinde. Ik hoop niet dat ik hem beledig als ik ze hier laat horen:

Ik hem een flink aantal zines mee naar huis genomen. Hier is wat ik nog heb:

Ik vond het een inspirerend en interessant weekeinde. De zine-scene is een uiterst marginaal gebeuren, maar een wereld waarin me thuis voel, ook al zijn de andere bewoners van die wereld vaak moeilijk te begrijpen en verlopen de contacten niet altijd even soepel. Een significant aantal van de mensen die ik dit weekeinde sprak leek me verlegen. Veel zines zijn een middel voor verlegen mensen om jezelf te uiten. Maar je hoeft uiteraard niet verlegen te zijn om een zine te maken! Dat is dit weekeinde ook wel weer duidelijk geworden.

Comments:

ton de ruijter

2014-05-27 09:58:59

Frits, mocht je een magazine overhebben, dan houd ik me aanbevolen. groeten…

uair01

2014-05-28 20:53:24

Leuk verslag! Heel herkenbaar. Je hebt meer zines weten te scoren dan ik :-)

Jon van den Berg

2014-05-29 18:54:12

In a magazine, one can get 15 to 20 different ideas about life and how to live it ~ Maya Angelou.
Nogmaals dank Frits!