Showcase

Willem van Genk

Thursday, 8 May 2014

Vorige week kon ik nog net de laatste dag van de expositie van twaalf schilderijen van Willem van Genk meemaken in Galerie Hamer. Het was dat Frans de Jong me ervan verteld, want ik weet dit soort dingen nooit. De schilderijen van Willem van Genk zijn interessant om in hun originele vorm te zien. Hij werkt vaak driedimensionaal en heel vaak zijn er stukken aan elkaar geplakt. Maar godallemachtig, wat zijn dit indrukwekkende schilderijen.

Galerie Hamer is van Nico van der Endt. Hij doet in outsiderkunst en heeft Willem van Genk in de laatste dertig jaar van zijn leven geholpen en vertegenwoordigt. Daarover heeft hij een boek geschreven:

Het is een ontroerend verhaal. Je zou wensen dat iedereen een Nico van der Endt in zijn leven krijgt, en het is in ieder geval mooi dat het Willem van Genk is overkomen, want anders hadden we misschien nooit zijn schilderijen gezien.
In het boek staan er heel veel mooi afgebeeld. Hier zijn er een paar:

Het is een raadsel hoe iemand die aan de ene zo gestoord is dat hij slechts met veel moeite en hulp zelfstandig kon leven aan de andere kant zo’n intens talent heeft. Er wordt vaak gezegd dat dit relatie heeft, dat een beschadigde psyche een voorwaarde is voor goede kunst, maar dat geloof ik niet, ook al lijkt het vaak wel het geval te zijn.
Die dag heb ik in ieder geval geen pen meer aangeraakt.
Hier kunt u nog veel meer werk van Willem van Genk zien, ook de trolleybussen.

Comments:

eddy

2014-05-18 23:40:55

Ben al jaren fan van wvg. Ook ik ben speciaal uit België naar A’dam gereden om zijn werken te zien. Ik ben er van overtuigd dat genialiteit moet gemanaged worden.