Showcase

Bierkieker

Wednesday, 17 October 2018

Bert Meppelink gaf me twee jaargangen gebundelde Katholieke Illustraties uit 1950 en 1951. Hij wilde me graag twintig jaargangen geven, maar dat leek me geen goed idee. Ik heb geen ruimte om ze te bewaren, ik lees en verknip ze meteen. En dat is leuk werk, maar het kost toch een avond en ik heb ook geen onbeperkte tijd, helaas.


Uit de twee jaargangen heb ik een handvol goede artikelen geknipt, vijfenzeventig advertenties, wat strips en een heleboel illustraties. De advertenties zijn om meerdere redenen interssant. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe de wereld sindsdien is veranderd. De grote bierfabrikanten werkten toen nog samen om Nederland aan het bier te krijgen. Dat leverde een reeks advertenties op die “De Bierkieker” heette. Wie goed kijkt herkent aardig wat bekende Nederlanders die zich voordoen als gewone mensen.


Ik heb deze advertenties gefotografeerd met een nieuwe app op mijn iPhone, “Scannable”. Die app is een geweldig ding. Hij maakt heel snel behoorlijk goede scans, ook in kleur, en als de hoek niet helemaal goed is, trekt hij het document automatisch recht en snijdt het bij. Je kunt de scans achteraf ook nog een beetje bewerken. Ik ben vergeten wat de app heeft gekost, maar volgens mij niet meer dan twee euro.

Comments: