Showcase

Lijntrekkers Roadshow

Monday, 1 October 2018

Zaterdagochtend om even voor acht haalde Ger van Wulften Fred de Heij en mij op bij het Centraal Station. Het stripfestival Breda begon om tien uur en het is prettig om ruim op tijd te zijn. Terwijl ik op Ger en Fred wachtte in het CS kreeg ik een telefoontje van Gabi: er was een emmer met tien liter verf uit de kast gevallen en leeggelopen over de kratten met mijn gereedschap. Ze wilde weten wat ze het beste kon doen om de schade te beperken. Het beste dat je kunt doen is de deur dicht doen en ergens anders gaan wonen, maar een alternatief is alle spullen weghalen, apart op doeken leggen, de belangrijkste dingen schoonmaken en de rest op te laten drogen. Dat heeft Gabi gedaan. Toen ik zondag thuis kwam viel de schade me nog mee: op de vloer lag een plak verf, mijn gereedchap is witter dan ik gewend ben, de stofzuiger, de strijkplank en een paar andere dingen zijn vanaf nu kunstwerken, maar het had erger gekund.
Gelukkig was het weekeinde in Breda te druk om aan de verf te denken. Het liep anders dan ik had gedacht. Ik had op meer volwassenen gerekend, maar het bleek dat die veel moeite hebben om te tekenen in het openbaar. Als ik tijd had kon ik mensen vaak wel overhalen om mee te doen, maar er waren soms zoveel kinderen die graag wilden meetekenen dat ik geen tijd had om volwassen over te halen.
Als er mensen kwamen met mappen om hun werk te laten beoordelen ging dat voor, maar de rest van de dag deed ik tekenspelletjes. De professionele tekenaars deden mee en dat tilde alles naar een niveau dat voor iedereen inspirerend was.
Soms zat de tafel vol met mensen die gewoon zomaar zaten te tekenen, al dan niet met de aanwezige tekenaars. Er was een jongen van een jaar of twaalf die met Fred de Heij tekende. Ze spraken af allebei een tekening te maken van “iemand die wordt aangevallen door wezens”. De jongen maakte een prachtige tekening. Ik zag hem af en toe kijken naar wat Fred tekende maar hij liet zich niet uit het veld slaan. Tekenen is geen wedstrijd maar als je met Fred tekent is dat toch altijd wel een kleine aanslag op je zelfvertrouwen. Fred maakte (uit de losse hand) deze tekening:

Helaas was de jongen verdwenen toen ik even niet oplette en heeft hij zijn tekening meegenomen. Dat was een zeer behoorlijke tekening en een van de dingen waar het evenement om te doen was. Maar helaas, ik kan u het niet laten zien. Ik kan u wel de verfvlek laten zien die zondagavond bij thuiskomst op me wachtte: