Showcase

De Zingende Kappers

Friday, 15 April 2011

Ed Veenstra stuurde me onlangs een mooi partijtje vinyl, waaronder maar liefst drie singeltjes van Zingende Kappers. Ik had er maar eentje en daar was ik al trots op, en nu heb ik er dus drie.

In mijn kast staan aardig wat plaatjes gemaakt door Zingende Vaklui. Naast de bekenden, zoals de Zingende Tramconductrice en de Zingende Staatveger, heb ik oa de Zingende Ijscoman, de Zingende Huismoeder, de Zingende Buschauffeur, de Zingende Tarzan, de Zingende Dominee, de Zingende Pater en vast nog het één en ander dat nu helaas even niet op de goede plek in mijn platenkast staat.
Het is geen genre waar ik dagelijks naar luister, moet ik u eerlijk bekennen. Maar het zijn geen platen waar ik makkelijk afstand van doe. Dit zijn geen platen die ik verzamel om hun muzikale waarde; die hebben ze niet, zoals u aan het einde van dit verhaal zelf mag beluisteren, als u wilt. Het gaat mij om het idee dat dit een genre is en dat dit genre nog niet echt in kaart is gebracht. Dat moet ooit wel gaan gebeuren, vind ik. Elk onderwerp, hoe obscuur en triviaal ook, verdient het om met liefde in kaart gebracht te worden. Ik ben absoluut niet van plan om dat zelf dit boek-met-ceedee te gaan maken, maar zolang het niet door iemand anders is gedaan, laat ik deze singeltjes keurig in mijn platenkast staan. Waar ze de plaats innemen van veel beter singles, die dan weer wel door anderen in kaart zijn gebracht. Ik ga bijvoorbeeld niet het prachtige Magical Mystery Tour epeetje van de Beatles bewaren:

Dit epeetje met boekje moet weg, wegens ruimtegebrek, ook al staan daar een heel fraai stripje in van Bob Gibson:

Het leven is hard. Maar hier zijn de drie A-kanten van De Zingende Kapper singels. En als u het heel graag wilt, kan ik ook de B-kanten voor u opnemen. En als u het boek gaat schrijven over de Zingende Beroepsgroepen, stuur ik zelfs de singels.

.

.

.

Comments:

Pieter

2011-04-17 10:16:19

Ik heb in mijn platenkast nog een paar zingende beroepsgroepen en piratensingles staan die ik wel zou willen ruilen voor het Beatles epeetje, dat ik nog niet heb.
Kan ik je verleiden met:
De Zingende Buschauffeur met Nou Nou, Wat Doe Je In De Kou (dat is dus een andere buschauffeur dan Jan, bekend van de kraker Ik Ben De Chauffeur Van De Bus)
Mario de Zingende Cowboy (niet een echte beroepsgoep In Nederland, maar ik zie het breed. Het boek moet toch vol komen!)
Henk en Theo Mansveld met Hebt U Betaald Mevrouw.? De afkorting van Henk en Theo Mansveld is HTM oftewel Haagse Tramweg Maatschappij. Henk en Theo zijn twee tramconducteurs. Het liedje gaat over de tram en is niet eens zo slecht.
Verder heb ik nog twee piratenzendersingles in de aanbieding: Dick Tames met Ze Kunnen Me Rug Op (doelend op de RCD en VVT. Ik ben er niet zo bekend mee, maar die zaten de piratenzenders dus flink dwars, begrijp ik uit het liedje.
D’Eskimo’s met Rona Lisa (de naam van een piratenzender). Alle singles zijn met de originele …

Pieter

2011-04-17 10:24:04

…fotohoesjes, maar die van de D’Eskimo’s is het fraaist, waarop de radiopiraat in actie te zien is, inclusief alle zendapparatuur (mooie buizenversterker ook).

Is het wat voor je, Frits, of had je ze allemaal al?
Deze vijf singles nemen wel ongeveer even veel plaats in als het epeetje van The Beatles. Dus je zult er niks mee opschieten wat het ruimtegebrek betreft.

Hartelijke groeten, Pieter

frits

2011-04-17 11:32:45

Deal, Pieter! Ik wil graag de Zingende buschaufeur, Mario en de Eskino’s! Die andere twee heb ik al. De epee gaat op de post!

Jan

2011-04-19 11:21:03

Ik heb hier de zingende tramconductrice met “liefste ik wacht” en “ach sjakie”. Die heb je vast al, maar ik meld het maar even. Volgens mij heb ik weleens wat over haar gelezen (op jouw blog?) en heeft ze meer plaatjes gemaakt.

bas trimbach

2011-04-19 22:48:05

Moet er per sé ‘zingende’ in de naam zitten? Of is een duidelijke verwijzing naar de beroepsgroep al genoeg? Want dan heb ik ook nog een bouwvakker en een prostituee om je boek mee aan te vullen. En vast nog wel een paar…

frits

2011-04-24 12:44:25

Aan Bas & Jan,
ik wil proberen zoveel mogelijk zuivere Zingende Vaklui te verzamelen, die een lied zingen over hun beroep. Maar alle interessant twijfelgevallen zijn uiteraard ook welkom. Het wordt trouwens een klein boekje, in eigen beheer, geen officiële uitgave.

Bas Trimbach

2014-04-10 22:24:34

Nieuw binnen! De zingende burgemeester. Maar hij zingt helaas niet óver zijn vak van burgervader…

jan

2014-04-10 23:16:21

Heb je Rinus Rasenberg, de zingende dierenarts op mijn blog al gevonden? Het liedje gaat over hoe hij dierenarts werd en wat er allemaal bij komt kijken, maar hij noemt zich nìet de zingende dierenarts. Interessant twijfelgevalletje?

jan

2014-04-10 23:17:12

http://sploglog.blogspot.nl/2014/04/slingers-en-ballonnen-2.html