Showcase

FaceBook friends (part 11)

Monday, 11 April 2011

Ik heb behoorlijk wat leuke reacties gekregen op het artikel dat Hugo Hoes voor de VPRO gids schreef over de FaceBook portretten. En, minstens zo belangrijk, niet één vervelende reactie. Van de ongeveer tien mensen die FaceBook vriend werden om op die manier een portret te krijgen (en dat allemaal gewoon eerlijk en op een leuke manier zeiden), is er slechts één man. De rest is vrouw, en bijna allemaal hoogopgeleide goeduitziende ongeveertigers. Waardoor ik nu ineens een onevenredig aantal van dit soort dames in mijn FaceBook vriendenkring heb. Dat compensenseert heel mooi de wat shabby mannelijke vriendenkring die ik van nature aantrek.
Ana Brus bood aan om als tegenprestatie een portret van mij te tekenen. Dat is een een prachtige tekening geworden,:

Ik had van Ana Brus een karikatuur getekend. Dat doe ik vrijwel nooit, en daar heb ik achteraf een beetje spijt van. Ik wil helemaal geen statement maken over de persoon die ik teken, wat bij een karikatuur toch altijd gebeurt, denk ik. Maar ik weet helemaal niet of dit wel zo is in de ogen van de geportretteerde persoon.

Ik weet helemaal niet hoe het werkt, ik denk er veel over na, maar het wordt een steeds grotere puzzel voor me. De manier waarop ik naar een persoon kijk, de manier waarop ik naar mijn eigen tekeningen kijk, de manier waarop de persoon naar zichzelf kijkt, de manier waarop die persoon naar mijn tekening kijkt, het zijn vier verschillende dingen die ik onmogelijk in één tekening kan proppen.
Uiteindelijk heb ik geprobeerd om van Ana Brus ook een gewoon portret te maken,maar dat lukte niet echt:

Af en toe durf ik een tekening niet eens aan de persoon in kwestie te laten zien. Niet omdat ie volgens mij niet lijkt, maar omdat ik bang ben dat de persoon zwaar beledigd is. Maar als er maar één foto is waar ik mee moet werken, komt er soms iets als dit uit:

Die moet dus nog een paar keer over.

Comments:

Ana brud

2011-11-14 13:12:15

Hahahahahahaha! Spijt? nee toch? Ik niet in ieder geval! Groet, Ana

Ana brud

2011-11-14 13:12:16

Hahahahahahaha! Spijt? nee toch? Ik niet in ieder geval! Groet, Ana

Ana Brus

2011-11-14 13:13:23

zie dat ik mijn eigen naam verkeerd schreef!

frits

2011-11-14 14:15:56

Ik schreef dit voordat ik je iets beter leerde kennen,mevrouw Brud. Ik ga voor het eind van dit jaar nog een poging wagen jou te portretteren op een manier die beide partijen waardig is.