Showcase

Cut outs

Sunday, 17 August 2014

Toen ik het plezier in het maken van de Objets du papier begon te verliezen, kreeg ik een mailtje van Federico van Kranen, met deze foto:

Het is gemaakt door John McKie, een kunstenaar die veel met weggooi-materiaal werkt.
Ik heb toen dit gemaakt:

Terwijl ik dat deed, kreeg ik het idee om op die stukjes karton van verpakkingen geen tekeningen te maken, maar teksten te schrijven. Gelukkig was ik even bezig met bovenstaande piece of crap en toen kreeg ik een beter idee: cut outs!
Dit was de eerste:

Maar omdat ik toch iets met tekst wilde doen, heb ik toen dit gemaakt:

U kunt er weinig aan zien, en ook in werkelijkheid zullen er weinig mensen van achterover slaan, maar het is dus een uitgesneden tekst. Je kunt natuurlijk honderd keer sneller en mooier een tekst op papier tekenen, maar daar gaat het mij niet om.
Ik heb er nog een paar gemaakt. Het karton dat ik gebruik is eigenlijk ongeschikt, want is veel te kwetsbaar. Als je een scheet laat, scheurt het al. Maar goed, dit is een eerste stap:

Van de laatste heb ik het karton bewaard waar de tekst is uitgesneden, zodat u kunt zien hoe het werkt:

En hier kunt u zien hoe groot ze ongeveer zijn. Dit is trouwens de grootste:

Uiteindelijk eindigde ik deze sessie met een tekst die mij erg dierbaar is. Ik heb daar al eerder over geschreven, dus ik bespaar u de toelichting:

Nadat ik de teksten heb uitgesneden, maak ik ze zwart met een stift. Maar ik heb nog een spuitbus met zwarte verf staan, dus ik dacht dat handiger was. Toen ik het resultaat bekeek zag ik dat verf heel leijk is, maar ik zag ook dat je deze dingen als mini-sjablonen zou kunnen gebruiken:

Ik weet niet of dit nou iets is waar ik verder mee wil gaan, maar mocht u suggesties hebben dan hoor ik ze graag.

Comments:

ton de ruijter

2014-08-17 17:07:56

Ik houd me aanbevolen voor zo’n tekst cut-out en voor een van je miniaturen van karton. Objets de papier, een mooi motto voor dit hele project. Groeten en tot ziens.

Milan

2014-08-17 19:09:54

Ik vind het mooi. Het snijden geeft het iets van een houtsnede. Dan werken de vuoltjes op de scanner ook mooi mee. Binnenkort weer eens een biertje doen?

Roland Vonk

2014-08-17 22:45:29

Ja, erg fraai.

Jon van den Berg

2014-08-18 11:25:19

Mooie contouren en lijnvoering, Frits. Deed me weer denken aan dit interview met Joost Veerkamp uit 2005:
http://www.veerkamp.nl/paginas/gijs%20groenteman.html