Showcase

Cut outs (2)

Monday, 18 August 2014

Ik al heel lang gefascineerd door miniaturen. Dat er miniatuurversies van echte dingen bestaan vond ik als kind mindboggling. Later besefte ik dat de makers een probleem hebben: je kunt in principe nooit een miniatuur maken met dezelfde detailering als het origineel. Dat wil zeggen, er komt een punt waarop dit niet meer lukt. Dat heeft een heleboel mensen geinspireerd om het toch te proberen. Ik heb hier ooit een lezing over gegeven in de Openbare Bibibiotheek in Rotterdam, maar dat was helaas maar een half uurtje. Miniaturen zijn echt een groot onderwerp.
Toen ik begon met die cut outs voelde ik de bui al hangen: dit is gevaarlijk terrein voor mij. Ik voel de verleiding om steeds kleiner en gedetailleerder te gaan werken, met als gevolg dat ik twee dagen bezig ben met een dingetje dat niemand wil of kan zien. Ik heb tot nu toe de verkleind kunnen weerstaan, al maakte ik wel iets waarmee ik de grenzen van het werken met papkarton (in dit geval een verpakking van Oreo) probeerde te verkennen:

Op een scan zie je niet echt wat het is, maar dit is de achterkant:

En dit is een fot vanhet ding:

Dat was het, verder wilde ik hier niet mee gaan. Geen idee waar dit ontwerp voor een iPhone-hoesje vandaan kwam, dat ik de volgende ochtend op de keukentafel aantrof:

Comments:

Jon van den Berg

2014-08-18 11:09:05

Prachtig Frits. Zes woorden, zes aanhechtingen. Hoe krijg je zo iets fragiels uit papkarton gesneden? Het lijkt op een afstandje ook op een miniatuur: een afbeelding aan het begin van een middeleeuwse tekst in een boek. Dank voor het delen!

Roland Vonk

2014-08-19 21:03:41

Erg fraai.