Showcase

Discofoon

Thursday, 31 December 2020

V&D had in de jaren zestig een eigen label: Discofoon. Op dit label verscheen singels met covers van hits gespeeld door studiomuzikanten met namen als The Stars, The Bottles en The Typhoons. Hoewel er ook veel slappe rommel tussen zit telt mijn collectie Discofoon-singels ook enkele aangename verrassingen. Met name alser iets van de Beatles moest worden gecovered lukte dat soms verbazingwekknd goed. Alledrie hier bovengenoemde bands hebben Beatles-nummers voor Discofoon gecovered.
De hoesjes waren neutraal maar er bestaan meerdere varianten:

V&D verkocht ook platen van andere labels en die gingen soms in een neutraal hoesje waar ook weer meerdere varianten van bestaan:

Lang geleden heb ik al een keer een compilatie gemaakt van mijn favoriete Discofoon-singels maar ik heb er inmiddels een paar goeie bij dus dat ga ik nu opnieuw doen. Op deze tweede compilatie komen waarschijnlijk ook wat liedjes te staan van de labels Fellowfoon en Fono-Disc. Op die labels verschenen liedjes van dezelfde artiesten als ik tegenkom op Discofoon.

Die exploitatie-labels deden niet zo moeilijk, ze brachten ook regelmatig dezelfde opnames uit onder verschillende namen. Die waren trouwens sowieso verzonnen dus heel veel doet dit er allemaal niet toe. Tenzij je zoals ik altijd graag dingen wilt weten waar vrijwel niemand in geinteresseerd is.
Naast covers zijn er op Discofoon ook een paar opnames verschenen die volgens mij origineel zijn. Zoals een heel aardig antwoordlied van een Vlaamse dame die zich Anny Dann liet noemen. Op de A-kant staat een cover van “ Och was ik maar”, gezongen door Alex Valere en zijn ensemble. En op de B-kant staat dus “Ja, was jij maar” van Anny Dann en haar ensemble.