Showcase

Kienen

Friday, 18 December 2020

Al eerder vertelde ik dat ik graag de boeken van Meyer Sluyser lees. Ik heb gisteren “Er groeit gras in de Weesperstraat” gelezen. Dat is mijn vijfde Meyer Sluyser boek maar hij zal er meer hebben gelezen. Ik koop bijna al mijn boeken tweedehands en zonder zoeklijstjes. Helaas zijn alle boekwinkels momenteel dicht. Voor onze regering zijn boeken niet essentieel.
Dit boek gaat over de Joodse gemeenschap in Amsterdam in de decennia voor de tweede wereldoorlog. Meyer Sluyser is een geweldige schrijver en een man met een groot hart. En hij heeft een heel goed geheugen. In een van de verhalen beschrijft hij hoe er destijds in de Jodenbuurt werd gekiend. Tegenwoordig heet dit bingo, maar toen ik klein was werd het woord “kienen” ook nog gebruikt. Maar ik kom uit een cultuur zonder veel traditie en diepgang. De Joodse gemeenschap heeft diepe wortels. Niet alleen religieus en mystiek, waar ik zeer in ben geinteresseerd, maar ook sociaal. Meyer Sluser vertelt dat bij het kienen de nummers vaak werden vervangen door woorden en begrippen. Dat idee maakt veel indruk op mijn brein, zelfs nu het op een laag pitje brandt.
Acheterin het boek geeft Meyer Sluyser een toelichting op de kien-codes. Hier is deze toelichting:

Comments:

Rico van Kranen

2020-12-21 12:16:41

Wat een prachtige cultuur historie van Meyer Sluyser. Dat wordt node gemist in het Amsterdam van vandaag. En waar niet meer …