Showcase

Mash ups

Saturday, 4 January 2014

Vorig jaar heb ik weinig moeite gedaan om bij te houden wat er aan mashups gemaakt is. Ik had de jaren daarvoor al het idee dat het minder interessant was geworden dan wat er in de eerste jaren van dit fenomeen werd gemaakt. De compilaties die ik toen maakte draai ik nog regelmatig.
Aan het eind van elk jaar worden er allerlei mixen gemaakt van de beste mashups en eind december heb ik er daar een paar van beluisterd. Het is allemaal een beetje gelikt geworden naar mijn smaak; het oorspronkelijke uitgangspunt, twee platen door elkaar draaien, is door alle technische mogelijkheden amper terug te horen. Vaak wordt er een vette technobeat onder een oud dansnummer gezet en wordt dat gemixt met een rap. Maar goed, na een paar uur te zijn verdwaald in de wondere wereld van mashups, hoorde ik ineens dit:

Dit was een van de beste mashups die ik in tijden gehoord had. En het idee dat er meer van dit soort spul kon zijn dat ik gemist zou hebben, inspireerde tot een lang zoektocht die een hoop moois opleverde.
Voor de liefhebbers, mijn favoriete mashup compilatie van 2013 is er eentje van DJ Morgoth. Ik heb er uiteraard een hoesje voor gemaakt, want dit is een ceedee die voorlpig nog wel een paar keer gedraaid gaat worden. Dat met dan wel als er verder niemand thuis is, want de rest van het gezin kan geen mashups verdragen.

Mijn favoriete mashupper van dit moment is Mad Mix Mustang . Zijn mashups zijn zoals ik ze het liefst hoor: een mix van twee platen met af en toe een flard van iets anders, originele keuzes, uiterst dansbaar, veel humor en briljant in elkaar geknutseld. Op zijn site kunt u tientallen mashups vinden, maar hier is er eentje waar ik kippenvel van krijg, ook bij de tiende draaibeurt:


Ik heb uit alles wat ik van Mad Mix Mustang kon vinden een selectie gemaakt die de afgelopen dagen nauwelijks uit de ceedeespeler is geweest.

Wat een goeie mashup voor mij doet, is mijn oren openen. Liedjes die ik heel goed denk te kennen, blijken ineens nog mooier of heel anders te zijn dan ik dacht. En het allermooist is het als er een killer mashup wordt gemaakt van twee liedjes waar ik apart eigenlijk nooit naar zou luisteren. Zoals deze:

Comments:

Roland Vonk

2014-01-08 09:55:06

Erg knap gedaan.
Alleen: het werkt natuurlijk alleen maar als je beide nummers uit de mashup goed kent.
De oudere nummers ken ik, de nieuwere nauwelijks.
Wat zegt dat over mij?