Showcase

Wiskunde en schetsen (2)

Saturday, 18 January 2014

Nog een keer over de video, die ik u gisteren liet zien, waarin het wiskundige bewijs wordt geleverd dat de oneindige optelsom van hele getallen -1/12 is. Dit is een absurde uitkomst: als je alle hele getallen bij elkaar optelt moet je een oneindig groot getal als uitkomst krijgen. Toch is dat niet hetgeval: het wiskundige bewijs lijkt me onweerlegbaar.
Er wordt gedacht, in ieder geval door de meeste wiskundigen, dat de werkelijkheid een orde heeft en dat die orde wiskundig is. Ik denk dat niet: ik denk dat er iets anders aan de basis van onze werkelijkheid staat. En dat wiskunde gewoon deel uitmaakt van de werkelijkheid, net als mensen, FaceBook en liedjes.
Ik weet niet wat er aan de werkelijkheid ten grondslag ligt. Mijn ideeen daarover verschillen per dag. Vandaag zou ik zeggen een idioot, of een idiote intelligentie. Maar meestal denk ik aan een computerprogramma of een artificiele intelligentie.
Dit zijn opnieuw wat recente treintekeningen:

Als ik de tekeningen uit mijn schetsboek scan, moet ik het boek plat op het glas drukken. Dat levert dit soort scans op, die ik eigenlijk mooier vind dan wat ik u laat zien:

Comments:

jan

2014-01-18 21:15:34

en tòch ben ik het niet met je eens wat dat filmpje betreft. Het is echt een leuk getallengrapje, maar geen ‘bewijs’ van iets. In de wiskunde waarin de aard van bijv. de rand van zwarte gaten werd voorspeld, die later door waarneming bevestigd werd worden dit soort trucs niet uitgehaald.

Milan

2014-01-21 12:01:40

Ik vind die paarse met dikke lijnen erg mooi. Alien landscapes!