Showcase

PKD

Thursday, 16 January 2014

Vorige week fietste ik door de stad en zag ergens bij een tweedehands winkel iemand een paar dozen boeken buiten zetten. Ik had de tijd en ging even kijken wat voor boeken het waren. Allemaal science fiction! En nog interessant ook. Ik vraag aan de eigenaar wat de boeken kosten en hij zegt: “Je mag ze gratis meenemen, ik wilde ze weggooien.”
Ik heb er een tas vol boeken uitgezocht, eigenlijk voornamelijk tijdschriften. Ik wilde de man er tien euro voor geven, maar daar wilde hij niets van weten. Na aandringen nam hij vijf euro van me aan. Er stond iemand naast die niet veel snapte van dit rare gesprek, en daar had ik alle begrip voor.

Ik lees graag science fiction, maar alleen als ik het echt goed vind. Als ik een verhaal niks vind, lees ik het niet uit. Maar hier zitten mooie verhalen tussen. Een paar van Philip K. Dick, waarvan ik op het moment de biografie van Anthony Peake lees.

Zijn ideeën, over verwarring omtrent de aard van de werkelijkheid, zijn het soort waar ik graag een verhaal om heen lees. Maar science fiction is vaak meer phantasy en daar geef ik niks om.
Helaas heb ik de ruimte niet om alles te bewaren. Ik bewaar de verhalen die ik het beste vind en de mooiste omslagen. Ik weet dat er mensen zijn die daar boos om worden, maar die hebben geen idee wat er aan boeken wordt weggegooid omdat echt niemand ze wil hebben. Ik zit in dit circuit, het gaat echt om astronomische hoeveelheden. Wat ik doe, is geen schande, het is het hoogst haalbare.
De biografie van Philip K. Dick die Anthony Peake heeft geschreven, bevat weinig meer dan wat Anthony Peake al in interviews heeft verteld. Maar goed, ik wilde het toch per se lezen want beter onderwerpen zijn er niet.

Maar goed, ik wilde het toch per se lezen want beter onderwerpen zijn er niet.
Het gaat mij vooral om de vreemde, religieuze ervaringen die Philip K. Dick heeft gehad en die de basis vormden voor veel van zijn verhalen. Met name in “Valis” komen die ervaringen en de ideeen die hij daarover had expilciet aan de orde. Hij heeft daar, in dagboekvorm, ruim 9000 bladzijdes over vol geschreven. Ik wist daarvan, maar ik had er niet op gerekend dat dit ooit zou worden uitgegeven. Dat is onlangs toch geburd: een team heeft uit die 9000 bladzijdes een boek van een kleine 1000 bladzijdes gedistilleerd dat is gepubliceerd onder de titel waaronder het al bekend stond: “Exegesis”.

Het is voor tien dollar tweedehands te koop in Amerika, maar hier kost het helaas nog ruim 30 euro. Dat is geen reden om het niet te kopen, maar ik heb geen haast. Eerst maar de stapel tijdschriften lezen die ik onlangs kocht.
Toffe link!
http://the-art-of-romance.tumblr.com/archive

Comments:

Milan

2014-01-17 21:40:39

Goeie vangst! Ik vond afgelopen zomer op vakantie een stapel oude scifi tijdschriften. De verhalen erin zijn niet echt de moeite waard maar wat ik van a tot z heb gelezen waren de besprekingen van films en boeken uit die tijd. En Asimov had er een column in over harde wetenschap.

jan

2014-01-18 12:32:36

Wat een vondst! Heb je alle afgekeurde omslagen al weggegooid? Anders wil ik er wel even in grasduinen. Ik ben binnenkort weer in Amsterdam.