Showcase

Surf letters

Saturday, 8 March 2014

Als letteraar wil ik het liefst alle soorten letters uit de losse hand kunnen tekenen, zonder eerst te schetsen. Er zijn zelfs letter-schilders die dit kunnen, al is dat meestal maar met een specifieke letter, maar voor mij was dit lange tijd onvoorstelbaar. Totdat ik mezelf toestond om gewoon dicht bij huis te blijven en te beginnen met de letters die ik al jaren maak, zoals stripletters en jaren zestig pop-letters. Het rare is dat ik lang dacht dat ik met de moeilijkste letters moest beginnen, omdat de (voor mij) simpele letters geen kunst waren.
Onlangs heb ik in de trein wat zitten oefenen op surf-letters. Met een fineliner maak ik dan zoiets:

Als ik dat uitwerk krijg je dit:

Gisteravond zat ik op de bank een boek van Luis Jorge Borges te lezen en was onder de indruk van een verhaal over een schrijver die ter dood wordt veroordeeld en in de cel beseft dat hij niet het boek heeft geschreven dat hij had willen schrijven. Hij krijgt een prachtige Borgesiaanse droom waarin God hem een extra jaar geeft. Maar als hij wakker wordt, brengen ze hem gewoon voor het vuurpeloton. Een seconde voordat hij doodgeschoten wordt, lijkt de tijd stil te staan. En na enig denken beseft hij dat zijn wens vervuld is, maar op een wonderlijke manier: hij krijgt een jaar tussen twee seconden. Hij schrijft in dat jaar het boek in zijn hoofd. Ook dat gaat op een manier die zo Borgiaans is dat ik niet ga proberen het na te vertellen. Als het boek af is, gaat het “echte” leven weer verder en wordt hij doodgeschoten.
Zoals Borges-verhalen is dit een kort verhaal, van misschien acht bladzijdes. Maar ik vond het zo goed dat ik niet aan nieuw verhaal wilde beginnen. Ik ben toen even weggedoezeld en werd wakker met een hoofd vol ideeën over tijd en eeuwigheid. IK heb daar lang gelden al heel veel over geschreven, maar nu had ik al snel het idee om de leukste ideeën als one-liners te letteren met surf -letters. Wijze worden en surfletters zullen voor anderen misschien weinig met elkaar te maken hebben, maar voor mij zijn het twee laadjes in dezelfde kast. Surfen is een mooi symbool voor leven op het scherpst van de snede, op de grens tussen overgave en aandacht.
Hier is een voorbeeld van wat ik maakte:

Ik heb de rest van de avond zitten doezelen en letteren. Achteraf is het verhaal van Borges veel duidelijker dan al mijn one-liners, maar het was een aangename avond.

Comments:

Jon van den Berg

2014-03-08 13:36:29

Our existence is but a brief crack of light between two eternities of darkness ~ surf dude Nabokov