Showcase

WasteMen

Wednesday, 12 March 2014

Nou, de schilderklus waar ik gisteren over schreef begint ouderwets: de timmermannen, loodgieter en electriens zijn nog volop bezig, het pand is een chaos en ik ben na een halve dag maar weer gestopt. Ze zouden binnen een dag klaar zijn, maar dat worden er zeker drie.
Ondertussen verveel ik me niet, want bij het bij elkaar zoeken van alle spullen die ik nodig heb voor deze klus kwam ik een tas tegen met rommel die ik bij een vorige klus van de grond heb geraapt. Ik maak daar collages van, die ik u in het verleden wel eens heb laten zien. Hier zijn er twee die in de gang hangen:

Aanvankelijk gaf ik deze dingen aan de mensen wiens woning ik had opgeknapt, maar de ervaring leerde dat dit meestal niet werd begrepen. Ik vind deze werken zelf heel erg mooi, maar dat vind niet iedereen. Voor flink wat mensen blijft het een verzameling ouwe troep, zonder enige meerwaarde.
Sindsdien houd ik de collages zelf of geef ze aan vrienden die ze wel kunnen waarderen. In het begin dacht ik dat ik ze misschien wel kon verkopen, maar dat is me nog niet gelukt. Toch denk ik nog steeds dat het mooie dingen zijn voor aan de muur van een goed ingerichte kamer.
Als ik een huis opknap, raap ik alles op wat op de grond ligt. Dat is vooral wat de andere bouwvakkers hebben laten vallen, wat er uit de muren komt, verpakkingen van bouwmateriaal en dingen die uit kasten te voorschijn zijn gekomen, zoals kinderspeelgoed, sleutels en potloden. Bij een klus zoals ik nu doe, is dat voldoende materiaal voor twee grote collages. Maar toen ik de tas met rommel tegenkwam, kreeg ik zin om iets anders te maken van dit afval, iets driedimensionaals. Dat idee heb ik al langer, maar ik wist tot nu toe niet hoe ik het moest doen. Maar ik had enige tijd terug een grote rol roze duct-tape gekocht voor onze dochter, die zijn niet gebruikt, maar die perfect geschikt leek voor wat ik in mijn hofd had. Na een avondje knoeien stond er dit op de keukentafel:

Het is misschien wat moeilijk te herkennen op de foto, maar het is een figuurtje van ongeveer dertig centimeter hoog, gemaakt van schroeven en stukken bouwafval en bekleed met papiermache.
Omdat ik materiaal genoeg had, heb ik er nog eentje gemaakt, en die heb gefotografeerd voordat ik hem bekleedde met papiermache:

Met een laag papiermache ziet het der dan zo uit:

Ik denk dat er drie lagen papiermache op moeten. Dat is mooier en steviger, want het zijn natuurlijk nogal fragiele constructies. En dat denk ik dat ik ze wit ga schilderen.
Als ik dit soort knutselwerk zit te doen, wil er nog wel eens lacherig over worden gedaan door de rest van de familie, maar in dit geval viel het resultaat in goede aarde. Zelfs onze dochter was enthousiast. Dus voorlopig heb ik wat om handen.

Comments:

Esther

2014-03-12 15:45:38

Ha, Ger kwam ook enthousiast thuis met de mededeling dat hij leuke 3D-figuren bij jou had zien staan…

Ton de Ruijter

2014-03-12 21:53:39

Van 2d grafiek naar 3d…en misschien weer terug. Ben nu al benieuwd naar je tekening van deze creaties.