Showcase

Bonnen

Saturday, 21 November 2020

Dit sigarendoosje kocht ik vrijdag op het Waterlooplein:

Het bleek vol te zitten met distributiebonnen uit de Tweede Wereldoorlog:

In 1944 was dit een schatkist geweest. Nu is het slechts een muffige verzameling oud papier.

Dit is een typische Waterloopleinvondst van veertig jaar geleden. Tegenwoordig vind ik weinig meer op het Plein. De gemeente heeft besloten de locatie van de rommelmarkt te renoveren, ik vraag me af wat er voor terugkomt. De handelaren staan nu tijdeliijk verspreid rond de Stopera. Zolang er toch geen hond in dat deel van de stad komt zal dit getolereerd worden, maar ik hoop dat de handelaren een betere plek krijgen als de renovatie klaar is. Renovaties betekenen de laatste jaren dat de armere mensen ergens anders hun heil moeten gaan zoeken en dat rijke mensen alles overnemen.
Ik heb een van mijn eerste herinneringen aan het Waterlooplein. Mijn ouders namen ergens midden jaren zestig mijn oma mee naar het Waterlooplein. Ze is opgegroeid in de Jordaan maar al jong naar Amstelveen verhuisd. Ik denk niet dat ze daarna nog een keer door Amsterdam heeft gelopen. Dit was een eenmalig uitstapje, en ik mocht mee. Ik herinner me dat er een wereld voor me open ging. Ik snapte dat niet alle spullen uit winkels komen, dat alles waarde heeft en dat er heel andere mensen waren dan mijn ouders en mijn oma. Mischien is daar wel mijn liefde voor de rafelranden van samenleving ontstaan.

Comments:

Arend

2020-11-28 18:39:40

Mooie aanwinst. Die speciale envelop, bijzonder. Na de oorlog ging de distributie wegens gebrek aan producten nog een paar jaar door, dat leerden we niet op school.