Showcase

De kanalen op Mars

Friday, 27 November 2020

Onlangs kocht ik dit spectaculair goede boek:

Ik wil de komende dagen een en ander uit dit boek laten zien, maar vandaag beperk ik me tot een onderwerp dat me al heel lang fascineert: de kanalen op Mars.
Het boek is van 1930 en in de twee stukken die aan de kanalen op Mars zijn gewijd wordt al twijfel uitgesproken over dit fenomeen. Het geloof in de kanalen op Mars liep op zijn laatste dagen. Hier is een foto van Mars uit “ De wonderen van het heelal”:

En dit is een van kaart van de vorst op Mars:

Van de kanalen op Mars staan in het boek twee verschillende kaarten:

Het interessante aan dit fenomeen is dat heel veel wetenschappers er van overtuigd waren dat er op Mars kanalen waren te zien. Ze maakten er zelfs gedetailleerde kaarten van en bedachten allerlei verklaringen. Maar toen verdween het verschijnsel: ineens geloofden mensen er niet meer in en kon men de kanalen ook niet meer zien. Dit is echt heel vreemd. En tekenend voor de wetenschap. Wie denkt dat de huidige wetenschap alles helemaal goed ziet zou over honderd jaar nog eens terug moeten komen op aarde. Ik vermoed dat er weinig van de huidige wetenschappelijke ideeen over zullen zijn gebleven.

Comments:

Arend Wiedijk

2020-11-28 18:24:59

Het zou gelegen hebben aan de ‘onzuivere’ lenzen, las ik ergens. Toen de ontwikkeling vorderde verdwenen de lijnen en daarmee de kanalen.