Showcase

Commix Factory (2)

Sunday, 24 June 2012

Het Commix Factory stripfestival in Belgie heb ik overleefd. ‘s Morgens om zes uur opgestaan, om zeven uur haalde Ger van Wulften Fred de Heij en mij op bij het Centraal Station, met een auto vol boeken. Om negen uur stonden we in Antwerpen de stand op te bouwen en alles was ruim op tijd klaar voordat het publiek kwam:

Esther reisde met de trein, en kwam iets later. Ook Hallie Lama en Serge Baeken kwamen op eigen kracht. De organisatie had Xtra de grootste stand gegeven, omdat ze met zoveel tekenaars kwamen. Later die dag bleek dat aardig wat aangekondigde tekenaars van andere standhouders het lieten afweten.

Het werd een feestelijke dag: iedereen kreeg van de organisatie drank en een Koreaanse maaltijd en na afloop zijn we met z’n allen uit eten geweest in een zonnig Antwerpen. Op de terugweg hebben Ger, Fred en ik ook nog een plan bedacht hoe we de strip in Nederland uit het slop kunnen helpen. Daarover later meer.
Ik moest ‘s middags een half uurtje op het podium tekenen op muziek van de band Jesus Hendrix and The Apostles, die daar een concert gaven. In de auto zei ik tegen Fred en Ger dat ik niet wist wat ik geacht werd te doen. “Teken gewoon zoals je die ShowCase-dozen betekent”, zei Fred. Dat heb ik gedaan. Er lagen wasco-krijtjes en er was luxe A3-papier, dus ik heb me goed vermaakt, ook al was er weinig relatie tussen de tekeningen en de muziek. De organisatie vroeg later of ze de tekeningen mochten houden, en toen kon ik er nog even snel foto’s van maken:Later zaten ook Hallie en Serge op het podium. Serge had het goed voorbereid: hij tekende een gezicht, waarvan hij steeds delen bedekte met witte stroken papier, en op die manier het gezicht voortdurend van uitdrukking veranderde tijdens het optreden van de band. Zo simpel en zo effectief! Hij bleek deze truc gejat te hebben van Maaike Hartjes. De volgende keer dat ik op een poduium live op muziek mag tekenen, weet ik wat ik moet doen.
Vooral de eerste uren had Fred het behoorlijk druk. Ik had me voorgenomen om de tekeningen die hij maakte te fotograferen, maar dat is niet gelukt. Hier zijn er twee:

Xtra heeft voor Haarlem en dit festival een speciaal boekje laten drukken met een aantal lege bladzijdes, zodat kopers daarin tekeningen kunnen laten maken:

Er zijn maar(?!) twee ShowCase-boeken verkocht, maar dankzij die signeerboekjes heb ik ook wat te tekenen op zo’n dag. Voor veel bezoekers van stripfestivals is het zien en krijgen van tekeningen van striptekenaars de grootste attractie. Ik ben natuurlijk geen striptekenaar, dus ook niet erg in trek bij het publiek, maar ik zit daar nu eenmaal en als ik de kans krijg om een tekening te maken doe ik mijn best om daar wat moois van te maken. Dat is lastig, want net als de meeste tekenaars ben ik gewend om in alle rust aan mijn bureau te tekenen. Dat is heel wat anders dan achter een stand, terwijl er mensen meekijken. Ik heb mijn eigen tekeningen niet gefotografeerd, maar ik vond het al een stuk beter gaan dan in Haarlem.
Ik heb maar een boek gekocht:

Het is een eigen beheer uitgegeven comic, getekend door Shanna Paulissen. De jongedame zat achter een verder lege stand met een stapeltje van haar eigen comics, die slechts 3.50 euro kostten. Ik vind in eiegen beheer uitgeveven werk altijd de attractie van stripdagen, en deze comic is van hoog niveau in dit genre. Mooi verzorgd, goed getekend en een origineel goed verteld verhaal:

Volgend jaar hopelijk weer een Commix Factory stripfestival!

Comments:

Roland Vonk

2012-06-25 09:49:17

Leuke podium-tekeningen!